GetFit dag1-19

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Zittend werken, wat doet dat met je?

11/24/2022 12:00:00 AM

n 2019 brengen Nederlandse volwassenen (18 t/m 64 jaar gemiddeld 9.3 uur per dag zittend door. We zitten niet alleen achter een bureau op werk, maar zodra we klaar zijn met werk rijden we zittend in de auto naar huis, zitten we aan tafel om te eten en zitten we op de bank. Maar waarom is zittend werken ongezond?

Risico’s van langdurig zitten

Er zijn diverse risico’s die langdurig zitten veroorzaken. Het zorgt namelijk voor:

  • Een hoger risico op hart- en vaatziekten;
  • Een hoger risico op Diabetes type II;
  • Een hogere kans op depressieve klachten;
  • En het kan zorgen voor een verhoogde kans op sommige vormen van kanker.

Volgens de Gezondheidsraad hangt langdurig zitten ook samen met een hoger risico op vroegtijdig overlijden: meer dan 8 uur per dag zitten kan leiden tot 27% meer kans op vroegtijdig overlijden dan wanneer men minder dan 4 uur zit.

Voor mensen met zittende beroepen is het advies om daarom regelmatig, ongeveer ieder half uur, kort te onderbreken met staan of lopen. Deze zogenaamde micropauzes lijken namelijk al een gunstig effect te hebben op cardiovasculaire risicofactoren. Beperk het volledig staand werken tot 1 uur aaneengesloten of 4 uur totaal per dag, zo voorkom je klachten door te lang staan.

Inrichting werkplek en organisatie

Regelmatig afwisselen van zitten met staan of lopen kan worden gestimuleerd door de werkplek en werkomgeving, denk bijvoorbeeld aan zit-statafels of een dynamisch werkstation. Mits goed geïmplementeerd, kunnen deze maatregelen op korte termijn leiden tot minder zitten. Organisatorische maatregelen zijn bijvoorbeeld een actieve rol van leidinggevenden en het organiseren van lopend overleg.

Tips voor afwisseling van zitten

Daarnaast zijn er veel mogelijkheden die medewerkers zelf kunnen benutten om zitten

tijdens het werk en in de pauzes te onderbreken. Voorbeelden hiervan zijn;

  • Staand telefoneren;
  • Naar een collega lopen in plaats van mailen;
  • Wandelend vergaderen.

Randvoorwaarden voor het slagen van interventies zijn onder andere goede voorlichting en instructies, reminders en een bedrijfscultuur waarin werken aan gezondheid geaccepteerd is.

Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe u uw medewerkers in beweging kunt krijgen en hoe u een vitale organisatie creëert? Neem dan contact met ons op nemen of bekijk op onze website het dienstenaanbod.

Laatste nieuws