PDGHS - gesprek

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Wat is een PAGO (Onderdeel van een PMO)?

9/16/2021 12:00:00 AM

Je hoort op de werkvloer steeds vaker gezondheidstermen de revue passeren. Van vitaliteitscoaches, gezondheidsadviseurs en duurzame inzetbaarheid tot PAGO en het PMO. De laatste twee termen worden regelmatig verkeerd gebruikt omdat het verschil niet altijd duidelijk is. PDG Health Services is dé specialist op het gebied van PAGO en PMO's. Maar wat is PAGO eigenlijk en wat zijn de verschillen en overeenkomsten met het PMO?

PAGO

De term PAGO staat voor periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek en als werkgever bent u verplicht deze aan uw medewerkers aan te bieden. Als medewerker bent u echter niet verplicht om daadwerkelijk deel te nemen aan het PAGO. Het onderliggende doel van het PAGO is inventarisatie van de eventuele gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door arbeidsrisico’s. Per functie kan een PAGO advies verschillen. Zo is voor medewerkers in een fabriek vaak meer risico voor lichamelijke belasting, maar zijn er bij kantoormedewerkers meer risico’s op zichtproblemen door beeldscherm werk. Het PAGO richt zich alleen op werk gerelateerde gezondheidsrisico’s die beschreven staan in de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Een bedrijfsarts van PDG Health Services kan u advies geven aan de hand van de RI&E over de inhoud en frequentie van het PAGO.

PMO

De term PMO staat voor preventief medisch onderzoek en is net als het PAGO ook bedoeld voor medewerkers. Als werkgever bent u niet verplicht om een PMO aan te bieden, maar doordat het PAGO vaak een onderdeel is van het uitgebreidere PMO kan het wel worden gezien als verplicht. Ook is deelname aan het PMO net als bij het PAGO vrijwillig. Een PMO is een uitgebreider onderzoek dan het PAGO omdat het niet alleen naar de  ’specifieke arbeidsrisico’s kijkt, maar de algehele gezondheid in kaart brengt en heeft daardoor een preventief karakter. Het PMO onderzoekt bijvoorbeeld ook de leefstijl en psychosociale arbeidsbelasting. Op die manier wordt er inzicht in de lichamelijke en mentale gezondheid verkregen van de medewerker.

PDG Health Services is de specialist op het gebied van PAGO en PMO

Wij richten ons niet alleen op het voldoen aan de verplichting van uw RI&E maar zetten de gezonde en duurzaam inzetbare medewerker centraal. Zo kunnen wij u adviseren om aan het PAGO desgewenst meerdere preventief medische onderzoeken toe te voegen waardoor u een breder beeld krijgt van de gezondheid van uw medewerker. Op die manier kunnen wij de PAGO combineren met het PMO en kunt u ook gebruik maken van onze interventie mogelijkheden door de inzet van o.a. vitaliteitscoaches en psychologen. Als werkgever krijgt u daardoor niet alleen de specifieke  arbeidsrisico’s inzichtelijk, maar speelt u ook een grote rol in het bevorderen van de gezondheid van uw medewerkers en voorkomt u onnodig verzuim.

Wilt u als werkgever het goede voorbeeld geven en een inspiratiebron zijn op het gebied van gezondheid bij uw medewerkers? Neem dan contact met ons op via: info@pdghealthservices.nl of via: 088 - 032 27 00         

Laatste nieuws