GetFit dag1-30

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Wat is een werkplekonderzoek?

2/3/2022 12:00:00 AM

Als werkgever moet je zorgen voor veilige werkplekken. Maar wat als deze werkplek ongemerkt toch langzaamaan voor (verergerde) lichamelijke klachten zorgt? Dan biedt een werkplekonderzoek de uitkomst. Maar wat is een werkplekonderzoek en waar wordt tijdens dat onderzoek naar gekeken?

Wat is een werkplekonderzoek?

Tijdens een werkplekonderzoek wordt er gekeken naar de werkplek van een medewerker en wat de invloed van deze werkplek is op eventuele klachten of het ontstaan van deze klachten. Ook wordt er gekeken naar het gedrag van de medewerker. Zo kan waar nodig de werkplek duurzaam worden aangepast.

De 5W’s van werkplekonderzoek

We kijken tijdens het werkplekonderzoek naar de 5 W’s, deze staan voor: 

Werkplek

Bij de beoordeling van de werkplek wordt gekeken naar de inrichting van de werkplek in relatie tot fysieke belasting. We kijken of de werkplek voldoende instelmogelijkheden heeft en dus afgesteld kan worden op desbetreffende medewerker.

Werkwijze 

Op wat voor manier doet iemand nou zijn werk, mensen leren zich gedurende de werkzaamheden zichzelf een werkwijze wat er soms voor kan zorgen dat er klachten ontstaan.

Werkhouding

Wat is de houding van de medewerker? Is hij/zij zich bewust van hoe hij staat of zit en weet hij/zij hoeveel er getild mag worden? Voor het verminderen van klachten moet je bewust zijn van je werkhouding.

Werkdruk

Lichamelijke klachten kunnen ontstaan door onjuiste werkhoudingen, maar ook door werkdruk. Hierbij is werkdruk niet alleen het werktempo of de werk hoeveelheid. Werkdruk kan ook ontstaan wanneer de randvoorwaarden (minder rouleren van taken, communicatie, conflicten of andere knelpunten) voor het uitvoeren van het werk niet goed zijn. Stress/werkdruk kan dus van invloed zijn op het ontstaan of het in standhouden van fysieke klachten.

Werktijden

Er word gekeken hoeveel uur een medewerker dezelfde handelingen uitvoert. Onderbrekingen zijn namelijk noodzakelijk om lichamelijke klachten te voorkomen. 

Tijdens het onderzoek zal er ook een gesprek plaatsvinden waardoor we wat meer achtergrondinformatie krijgen. Aan de hand van het gesprek en de werkplek gaan we een rapportage maken waarin adviezen staan die bijdragen aan een betere werkplek.

Een werkplekonderzoek wordt overigens niet alleen ingezet voor medewerkers met specifieke fysieke klachten door bijvoorbeeld bureau- of beeldschermwerk of zwaar lichamelijk werk. Maar juist ook om fysieke klachten bij medewerkers te voorkomen. Een werkplekonderzoek kan dus op elk moment worden ingezet!

Aan de slag!

Wilt u een werkplekonderzoek bij u op locatie laten uitvoeren? Dat kan bij PDG Health Services! Vraag snel meer informatie aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Laatste nieuws