PDG. -10 - banner

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Veilig onderweg met de rijbewijskeuringen van PDG Health Services

2/16/2023 12:00:00 AM

Is één van de verplichtingen van uw werk dat u veel onderweg bent en zelf rijdt? Of heeft u als werkgever veel medewerkers dag en nacht achter het stuur? Dan kan het zijn dat u verplicht bent om een rijbewijskeuring uit te voeren.  Wilt u meer weten over rijbewijskeuringen en wanneer u deze moet halen of laten uitvoeren? Lees er in dit artikel van PDG Health Services meer over.

Wat is een rijbewijskeuring?

Een rijbewijskeuring is een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs of dat van uw medewerker. In Nederland is een rijbewijskeuring verplicht in bepaalde situaties. Deze wordt afgenomen bij automobilisten van 75 jaar of ouder, wanneer er sprake is van een uitgebreider rijbewijs of wanneer u op medische gronden gekeurd moet worden. Tijdens de rijbewijskeuring wordt er gekeken of u of uw medewerker bekwaam genoeg is om zelfstandig een auto te besturen. Deze rijbewijskeuring wordt uitgevoerd door een arts.

Wat houdt een rijbewijskeuring in?

De keuring bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Het doornemen van het keuringsverslag met de arts;
  • Beoordeling van uw lichamelijke en geestelijke conditie en;
  • Onderzoek naar uw armen, benen en wervelkolom.

Waarom is een rijbewijskeuring noodzakelijk?

Volgens de wet moet een bestuurder ‘rijgeschikt’ zijn voor de veiligheid van uzelf als ook voor uw medeweggebruikers. Om rijgeschikt bevonden te worden moet u geestelijk en lichamelijk in staat zijn om te rijden. Leeftijd, gezondheidsproblemen, medicatie of een beperking kunnen bijvoorbeeld een reden zijn om ongeschikt bevonden te worden en niet plaats te mogen nemen achter het stuur. Om dit te beoordelen dient u een medische keuring te ondergaan. Uw rijgeschiktheid wordt door een arts van PDG Health Services medisch onderzocht via een rijbewijskeuring ofwel CBR keuring. Vervolgens worden de onderzoeksresultaten direct digitaal naar het CBR gestuurd en beoordeelt een arts van het CBR of u rijgeschikt bent.

Een rijbewijskeuring als vracht- of buschauffeur

Wanneer u een bestuurder bent van bijvoorbeeld een vrachtauto of bus draagt u extra veel verantwoordelijkheid. Een vrachtauto of bus is een groot en zwaar voertuig en vaak maken de bestuurders veel uren achter elkaar op de weg. Daarom gelden er voor vracht- en buschauffeurs strengere regels om rijgeschikt bevonden te worden, dan wanneer u een reguliere autobestuurder bent. U moet daarom iedere 5 jaar uw rijbewijs C1, C, D1 of D, eventueel met aanhanger (E) opnieuw verlengen middels een medisch onderzoek.

Afspraak maken voor een rijbewijskeuring

Wilt u een rijbewijskeuring laten doen? Via onze website plant u heel eenvoudig een afspraak in, wij helpen u graag verder.

Plan een afspraak in

Laatste nieuws