PDG. -12 - Banner

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Hoe krijgt u na de PMO de medewerker in beweging?

3/31/2022 12:00:00 AM

De rol van vitaliteit en gezondheid van medewerkers wordt steeds belangrijker binnen organisaties. De verzuimkosten worden steeds hoger en als we niet snel ingrijpen zal dit exponentieel blijven groeien. Feit blijft dat verzuim in veel gevallen voorkomen had kunnen worden. In een wetenschappelijke notitie over de relatie tussen metabole ontregeling, weerstand en leefstijlinterventies komt duidelijk het verband naar voren tussen leefstijl en ziekte en verzuim. Door preventieve onderzoeken in te zetten, krijgt een organisatie in kaart waar de knelpunten liggen van de medewerkers doordat hij of zij is uitgevallen. Het aantal preventieve onderzoeken wat uitgevoerd wordt, stijgt gelukkig al een aantal jaren. Er wordt dus wél in kaart gebracht waar de knelpunten liggen. Het is nu tijd voor de tweede stap. Want hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers ook echt aan de slag gaan met de uitkomst van het PMO?

Verwachtingenmanagement vóóraf

Om medewerkers in beweging te krijgen, is het belangrijk dat ze weten waar ze aan beginnen. Zorg voor een goede communicatie vooraf. Geef hierbij duidelijk aan dat het PMO niet alleen voor de organisatie is, maar juist voor de gezondheid van uw medewerkers. U kunt voorafgaand aan het onderzoek met de consultants van PDG Health Services afspreken welke opvolging u aan wilt bieden aan uw medewerkers. Denk hierbij aan werkplekonderzoeken of vitaliteitscoaches. Dit kunt u dan ook van te voren aan uw medewerkers aangeven. Zo weten ook uw medewerkers precies waar ze aan toe zijn en zullen zij het PMO niet zien als een eenmalig onderzoek, maar juist als een 0-meting op weg naar een fitter leven. Hoe u invulling kunt geven aan de opvolging is onderstaand beschreven.

De opvolging

Vaak wordt er gekozen om opvolging in te zetten vanuit een van de labels van paraDIGMA groep, maar dit kan natuurlijk ook van een organisatie naar keuze zijn. De medisch professionals van PDG Health Services kunnen hier tijdens de fysieke onderzoeken dan op sturen. Zorg er ook voor dat de leidinggevenden op de hoogte zijn van de eventuele opvolging. Zij kunnen de medewerkers stimuleren om mee te doen aan de opvolging. De medisch professionals zullen de deelnemers zoveel mogelijk stimuleren om de resultaten en doelen te bespreken met de leidinggevenden zodat er een open cultuur ontstaat.

Goed voorbeeld doet volgen

Geef als werkgever het goede voorbeeld. Wanneer er op de werkvloer weinig aan vitaliteit en gezondheid wordt gedaan, nodigt dit ook niet uit voor de medewerkers om dit wel te doen. Wees dus zelf de ambassadeur van een gezonde leefstijl binnen uw organisatie. Organiseer lunchwandelingen, doe een overleg eens staand (of nog beter: lopend!), en deel fruit of groente uit in de kantine. Ook kunt u dit als competitie organiseren (denk aan bijvoorbeeld een app zoals ‘Ommetje’).

Communicatie en het voorbeeld geven zijn key activiteiten in het activeren van uw medewerkers om deel te nemen. Bent u geïnteresseerd in een PMO of wilt u eens meer informatie over wat een PMO voor uw organisatie van betekenen? Neem dan contact op met PDG Health Services via info@pdghealthservices.nl

Laatste nieuws