GetFit dag 2-24

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Hoe zorg je voor optimale spiergroei?

2/16/2023 12:00:00 AM

Sporten is een belangrijk onderdeel van jezelf vitaal voelen en vitaal blijven. Voor de één is het een goed moment om het hoofd leeg te maken na een drukke werkdag, voor de ander is het de favoriete vrijetijdsbesteding. Ook wanneer je naar de sportschool gaat, kun je verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld conditie opbouwen, gewichtstoename of -afname of spiermassa opbouwen. Wat jouw sportieve uitdaging ook is, de balans tussen trainen en rust is heel belangrijk. Maar deze is soms lastig te vinden. Maar hoe vaak zou je moeten trainen om je spiergroepen continu te laten groeien?

Hoe vaak sporten

'Voor het beste resultaat train je elke spiergroep twee keer per week,' blijkt uit onderzoek van Sports Medicine. Wetenschappers analyseerden 10 eerdere onderzoeken die spiergroei vergeleken bij mensen die één, twee of drie keer per week trainden in een tijdsbestek van een paar maanden.

Ze ontdekten dat als je een spier twee keer per week traint, deze meer groeit dan wanneer je hem één keer per week traint. Best logisch zou je denken. Maar let op: dit resultaat behaal je met hetzelfde aantal herhalingen. Dus: 6 sets op maandag is minder effectief dan 3 sets op maandag en 3 sets op donderdag.

Hoe vaak rusten

Krachttraining triggert spiergroei voor zo’n 48 uur. Na 48 uur groeit je spier niet meer. Tenzij je hem weer traint. Dan gaat er weer 48 uur van spiergroei in. De ideale trainingsfrequentie voor spiergroei heeft hoogstwaarschijnlijk met herstel en eiwitten te maken. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen en dus te groeien. Sowieso is het ook verstandig minimaal een dag per week écht rust te pakken, want ook mentaal herstel is nodig om vitaal te blijven!

Vitaal op en buiten het werk

Wilt u de vitaliteit van uw medewerkers verhogen? Dit gebeurt niet alleen tijdens het werk, maar ook buiten werktijden om wilt u uw medewerkers stimuleren om de gezondere keuze te maken. Laat uw medewerkers bewust worden van hun eigen vitaliteit. Lees meer over deze diensten en neem vrijblijvend contact met ons op een passende oplossing voor uw organisatie.

Laatste nieuws