GetFit dag1-14

Welkom op pdghealthservices.nl

Column

Doelen halen? Stap uit je comfortzone!

3/2/2023 12:00:00 AM

We hebben allemaal momenten dat we meer zouden willen bewegen, gezonder gaan eten, efficiënter werken, stoppen met roken, enzovoort. Eindelijk die ene opleiding volgen waar je al jaren van droomt, bijvoorbeeld. Toch worden veel doelen uiteindelijk niet waargemaakt of volgehouden. Hoe komt dat?

We zijn niet goed in veranderen

Het antwoord is vrij simpel: wij mensen zijn eigenlijk helemaal niet zo goed in veranderen. We blijven het liefst in onze eigen vertrouwde comfortzone. Vaak hebben we tijd nodig om ons aan te passen aan een verandering. Daarbij spelen factoren als wantrouwen, onzekerheid en angst voor het onbekende een belangrijke rol. Natuurlijk is de ene verandering de andere niet. Het veranderen van een merk shampoo is voor velen een stuk minder ingrijpend dan het veranderen van baan. Toch verandert ons leven continu. Je zou zelfs kunnen stellen dat verandering de enige constante factor is. Maar wist je dat deze constante factor je juist ontzettend veel kan brengen?

Weg uit die comfortzone

Een comfortzone is een situatie of een plek waar we ons op ons gemak voelen. In deze situatie of op deze plek hoeven we niet bang te zijn voor verandering. We hoeven niet te improviseren of naar oplossingen te zoeken en we voelen ons daar een stuk vitaler. Maar wie altijd in zijn of haar comfortzone blijft, ontwikkelt zich niet.

Door (ongemakkelijke) nieuwe dingen te doen, breid je je comfortzone uit. Dit hoeven echt niet altijd levensingrijpende dingen te zijn. Je kunt het ook klein houden. Lees bijvoorbeeld eens een andere krant dan je normaal doet, neem een andere route naar je sport of werk, of probeer een nieuw muziekinstrument uit. Op werkgebied kun je bijvoorbeeld je sociale contacten uitbreiden door eens een gesprek te voeren met andere mensen. Ga eens werken op een andere afdeling of in een kantoorpand, of schuif eens aan op een andere plek aan de lunchtafel.

Bewustwording

Niet iedere verandering of ieder voornemen is leuk of makkelijk. Verleidingen om voor de gemakkelijke, vertrouwde weg te kiezen zijn er altijd, ook na 1 januari. Wat de voornemens ook zijn, bewustzijn van waarom je het voornemen zo belangrijk vindt, is cruciaal. Door bewustwording te creëren, bouw je intrinsieke motivatie op. En die motivatie heb je nodig voor gedragsverandering. Onthoud ook dat echt niet iedere verandering even succesvol hoeft te zijn. Maar als je bijvoorbeeld iets doet waarvan je dacht het niet te kunnen, merk je dat je meer veerkracht en moed zult ervaren. En daarmee groeit je vitaliteit.

Durf te gaan voor vitale verandering

Verandering gaat niet over één nacht ijs. Geef jezelf daarom de tijd en stel kleine, tussentijdse doelen op. Wees ook trots wanneer je een doel behaalt. Kijk naar dingen die goed gaan en beloon jezelf daar ook voor. Aan de slag gaan met goede voornemens is natuurlijk altijd goed. Maar onthoud dat dit niet per se aan het begin van het nieuwe jaar moet, maar dat dit iedere dag kan. Het belangrijkste is dat je het zelf echt wil. Deze ‘waarom’ zou je duidelijk een spiegel moeten voorhouden en je moeten confronteren wanneer je gedrag niet in lijn is met je voornemen. Kortom, kies voor jezelf en durf te gaan voor vitale verandering.

Laatste nieuws