GetFit dag1-49

Welkom op pdghealthservices.nl

Column

Bibian Mentel... "Een vitaal voorbeeld!"

4/1/2021 12:00:00 AM

Vitaliteit... Een onderwerp waar veel over gezegd, geschreven en van gevonden wordt. Kijkend naar getFIT en die visie die ik daarmee wil uitdragen, zijn er altijd bepaalde voorbeelden in het leven. Mensen die je inspireren en die passen bij de visie die je hebt. Mensen die je dan vaak ook als voorbeeld aanhaalt tijdens een workshop, training of in een individueel coachingsgesprek. Voor mij is vitaliteit meer dan alleen gezondheid. Echter vind ik gezondheid wel de belangrijkste pijler binnen vitaliteit. We kunnen dit opsplitsen in fysieke en mentale gezondheid. Op het moment dat onze fysieke gezondheid ons is de steek laat, vraagt het extra veel van jouw mentale gezondheid om nog vitaal (energiek, positief en met levenslust) door het leven te gaan.

Doelen durven stellen en ervoor gaan!

Een groot voorbeeld waar ik diepe bewondering voor heb en waar voor mij vitaliteit voor staat, is Bibian Mentel. Zij werd zesmaal Nederlands kampioen op het onderdeel halfpipe en zevenmaal Nederlands kampioen snowboardcross, de laatste keer ruim een half jaar nadat haar rechteronderbeen was geamputeerd vanwege botkanker. Ze was drievoudig paralympisch kampioen en viervoudig para-wereldkampioen. Naast haar succesvolle sportloopbaan zette zij zich in om kinderen en jongvolwassenen met een beperking aan het sporten te krijgen. Dit jaar kreeg ze een eigen Cruyff Court bij De Hoogstraat Revalidatie te Utrecht, die zij 23 maart zelf nog kon onthullen.

De kracht van denken in mogelijkheden

Tijdens haar leven kreeg ze maar liefst vijftien keer te horen dat de kanker in haar lichaam was terug gekeerd. Bij de eerste keer, in 2001, moest ze door een gedwongen amputatie van haar rechteronderbeen afstaan. Dat ik vervolgens een stuk las waarin niet veel later de prothesemaker naast haar bed stond met 5 protheses en haar been op haar verzoek op de “ideale sportlengte” werd geamputeerd, vind ik nog steeds ongelofelijk bijzonder en sterk. Altijd keek ze naar wat er nog wel mogelijk was, paste zich weer aan en bleef de situatie positief bekijken. Dit leverde haar 7 maanden later in 2002 weer een Nederlandse titel snowboardcross op.

Zo zou ik nog wel meer dingen kunnen benoemen die ik zo ongelofelijk sterk vond en vind aan deze vrouw. Voor mij staat een ding vast:

Bibian Mentel was, is en blijft een vitaal voorbeeld!

Laatste nieuws