GetFit dag 2-12

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

De balans tussen fysieke belasting en belastbaarheid

3/17/2022 12:00:00 AM

Uw eigen belastbaarheid schommelt gedurende uw gehele leven. Dit schommelt zelfs per dag! Een eventuele ziekte of aandoening kan uw belasting doen veranderen. Daarnaast verandert uw belastbaarheid ook door bijvoorbeeld uw leeftijd of door continu dezelfde belasting uit te voeren. Het lichaam gaat namelijk wennen aan die belasting.

Om overbelasting van het lichaam te voorkomen, is het belangrijk om de verhouding van belasting, belastbaarheid en herstel in balans te houden. Wanneer deze verhouding niet meer in balans is, kan het lichaam signalen van overbelasting geven. U kunt dan de volgende dingen waarnemen:

 • pijn bij beweging of in rust;
 • vermoeidheid;
 • stijfheid;
 • nauwelijks klachten maar de klachten zijn wel frequent aanwezig;
 • verminderde spierkracht;
 • tintelingen;
 • bewegingsbeperking.

RUST!

Om er voor te zorgen dat uw belasting en belastbaarheid in balans blijft, moet u zorgen dat u extra activiteiten of oefeningen doet. Doet u dit niet, dan bestaat de kans dat u overbelast raakt en lichamelijke klachten krijgt. Wanneer er klachten ontstaan, is de eerste reactie vaak; RUST! Maar heel vaak werkt dit juist averechts.

Het tijdelijk rust geven om te kunnen herstellen lijkt in eerste instantie een passende keuze. Echter, wanneer na een aantal weken van totale rust de werkzaamheden weer op worden gepakt nemen de klachten weer toe. Dit is een teken van een verminderde belasting. Door de periode van rust is de belastbaarheid afgenomen en bent u dus minder belastbaar.

De oorzaak

Ons advies is daarom ook om de oorzaak van overbelasting aan te pakken. Dit kunt u doen door uw lichaam te blijven belasten op een lagere intensiteit en rekening te houden met factoren die uw belastbaarheid beïnvloeden, denk aan:

 • slaap;
 • voeding;
 • stress;
 • oefeningen/bewegingen.

Op die manier zorgt u er voor dat u blijft trainen en dus minder fitheid verliest!

Naast het werken aan een toename in belastbaarheid, is het ook belangrijk te kijken naar het verlagen van de belasting tijden het uitvoeren van de werkzaamheden. Door te letten op een juiste werkhouding kan de belasting tijdens het werk ook worden verlaagd. Als laatste kan er gekeken worden naar de inrichting van de werkplek. Wanneer de inrichting een negatief effect heeft op de klachten of belasting, ga dan het gesprek aan met uw leidinggevende om een passende oplossing te zoeken.

Meer informatie

Wilt u weten hoe het met uw belastbaarheid staat of wilt u voorkomen dat uw belastbaarheid daalt? Neem dan vrijblijvend contact op met PDG Health Services en laat bijvoorbeeld een werkplekonderzoek uitvoeren. En uiteraard kunnen onze consultants u ondersteunen bij alle vragen omtrent fysieke belasting en belastbaarheid.

Laatste nieuws