PDG. -5 - banner

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Alles over Psychosociale arbeidsbelasting

8/3/2023 12:00:00 AM

Als medewerkers een hoge werkdruk ervaren of te maken hebben met ongewenste omgangsvormen zoals agressie en geweld, discriminatie, pesten of seksuele intimidatie, kan dit stress veroorzaken. Deze stress kan leiden tot lichamelijke, psychische en sociale klachten. De Arbowet noemt deze oorzaken psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?

Psychosociale arbeidsbelasting zijn alle psychische en sociale oorzaken die een negatieve invloed hebben op de duurzame inzetbaarheid van een medewerker. PSA kan leiden tot gezondheidsproblemen en eventueel verzuim bij uw medewerkers. Ook kunnen medewerkers gedemotiveerd raken en het plezier in het werk kwijtraken. Niet alleen een vervelende situatie voor de medewerker, maar ook de werkgever kan hier de gevolgen van ondervinden en voor beide wilt voorkomen.

Risico’s van de PSA in kaart

Om deze risico’s binnen uw organisatie in kaart te brengen, heeft PDG Health Services als één van de standaard vragenlijsten binnen onze PMO’s en PAGO’s de PSA vragenlijst opgenomen. In 53 vragen wordt nagegaan in welke mate uw medewerkers arbeidsbelasting ervaren. Dit wordt uitgevraagd op thema’s zoals werkdruk, de omgang met collega’s en leidinggevenden, ongewenst en discriminerend gedrag, agressie en geweld, werkstress, bevlogenheid en eigenwaarde.

Aan medewerkers wordt gevraagd om deze vragenlijst vóór het fysieke onderzoek in te vullen, zodat bijzonderheden na afloop van dit fysieke onderzoek direct met de arts of verpleegkundige besproken kunnen worden.

Na afronding van het PAGO of PMO traject ontvangt de organisatie een geanonimiseerde groepsrapportage van PDG Health Services. Als vast onderdeel van deze rapportage komen hier ook de conclusies en aanbevelingen m.b.t. de psychosociale arbeidsbelasting binnen uw organisatie in terug. Zo bent u op de hoogte wat er op het gebied van PSA speelt binnen uw organisatie en kunt u gerichte acties inzetten om een fijne werkomgeving te creëren of te behouden voor u en uw medewerkers.

PAGO of PMO inzetten

Wilt u ook weten wat de arbeidsrisico’s binnen uw organisaties zijn? Laat dan een PAGO of PMO uitvoeren door PDG Health Services. Wilt u hier meer over weten, neem dan een kijkje op onze website en vraag vrijblijvend meer informatie aan.

Laatste nieuws