PDG. -35

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk

4/25/2024 12:00:00 AM

28 april 2024 is het weer zo ver: Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Een mooi initiatief om het Preventief Medisch Onderzoek weer uit te lichten. Natuurlijk is aandacht voor veiligheid en gezondheid geen onderwerp voor één dag, maar gaan we met het PMO van PDG Health Services voor ondersteuning het hele jaar door.

Wat is een PMO?

Een PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek. Het is een gezondheidscheck waarmee een medewerker van een organisatie inzicht krijgt in zijn of haar gezondheid en vitaliteit. Het PMO is gericht op preventie van de persoonlijke gezondheidsrisico’s van een medewerker. Eventuele aanwezige gezondheidsrisico’s worden tijdens het PMO in kaart gebracht. Dit kunnen werkgerelateerde gezondheidsrisico’s zijn maar ook gezondheidsrisico’s die spelen in het privéleven van een medewerker. Het preventief inzetten van een meting is waardevol voor het verkrijgen van inzichten.

Het PMO wordt opgesteld aan de hand van de Risico Inventarisatie en Evaluatie, de RI&E. Dit onderzoek brengt de veiligheids- en gezondheidsrisico’s van een organisatie in kaart. De vragen van het PMO sluiten hierop aan. Daarnaast is het ook verplicht om een Plan van Aanpak op te stellen waarbij de werkgever aangeeft wat hij doet om de risico’s te verkleinen. Zo zet de organisatie al een eerste stap voor gezonder en vitaler werken.

Hoe ziet de inhoud van het PMO eruit?

Het PMO bij PDG Health Services bestaat altijd uit het invullen van een online vragenlijst aangevuld met een fysieke afspraak. De vragenlijst gaat in op verschillende thema’s waaronder algemene gezondheid en vitaliteit. Tijdens de fysieke afspraak vinden een aantal onderzoeken plaats waaronder het meten van de lengte en het gewicht en een bloeddrukmeting. De uitslagen van de onderzoeken en de vragenlijst worden direct tijdens de fysieke afspraak besproken. Het is tijdens deze afspraak ook mogelijk om vragen te stellen aan de professional van PDG Health Services.

Wat zijn de voordelen van een PMO?

What’s in it for me? Oftewel: waarom zou de medewerker deelnemen aan het PMO? Allereerst zorgt deelname aan het PMO voor het creëren van bewustwording over de eigen gezondheid. Medewerkers krijgen informatie over hun gezondheid en vitaliteit. Het in kaart brengen van de eigen gezondheid zorgt daarnaast vaak voor verassende inzichten. Op basis van de uitslag van het PMO ontvangt de medewerker van de professional van PDG Health Services persoonlijk advies. PDG Health Services kijkt niet alleen naar de meting, de uitslag en cijfers, maar richt zich juist op persoonlijke aandacht. De medewerker ontvangt praktische handvatten en passend advies om te werken aan de gezondheid en vitaliteit. Bij eventueel aanwezige gezondheidsrisico’s krijgt de medewerker concrete adviezen en suggesties om deze risico’s te verminderen, dit kan in de toekomst veel opleveren. Persoonlijke aandacht staat tijdens het PMO centraal.

De resultaten van de medewerker worden niet gedeeld met de werkgever, wat zijn dan de voordelen van een PMO voor de werkgever?
Allereerst is de werkgever is verplicht om medewerkers een PMO aan te bieden. Maar naast de wettelijke verplichting heeft het aanbieden van een PMO ook zeker voordelen voor de werkgever. Winst behaald bij de medewerker is indirect ook winst voor de werkgever. Door deelname aan het PMO zijn gezondheidsrisico’s van de medewerker in kaart gebracht, waar de medewerker concreet mee aan de slag kan. Een gezonde, vitale en gelukkige medewerker is ook van meerwaarde voor de werkgever en draagt bij aan duurzaam inzetbare medewerkers.
Daarnaast kan de werkgever bij een deelname van minimaal 30 medewerkers een anonieme groepsrapportage ontvangen met daarin de resultaten van alle medewerkers op totaalniveau. De groepsrapportage biedt de werkgever inzicht in eventuele knelpunten en gezondheidsrisico’s die spelen binnen de organisatie met daarin de vertaalslag vanuit PDG Health Services ‘wat betekenen deze resultaten’ voor de organisatie. PDG Health Services geeft de werkgever concrete adviezen en handvatten om met de resultaten aan de slag te gaan. Ook voor de werkgever geldt dat het preventief inzetten van metingen zeer waardvol is voor het krijgen van inzichten.

Veilig en gezond, van begin tot eind

PDG Health Services ondersteunt organisaties tijdens het gehele proces. Zo stellen onze consultants RI&E’s op, worden deze getoetst, verzorgen zij PAGO’s en PMO’s en bieden ze adviezen om de vitaliteit naar aanleiding van de uitkomsten te verbeteren. Ga voor meer informatie over het dienstenaanbod van PDG Health Services naar onze website en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Laatste nieuws