PDG. -50 - banner

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Vitaal en gezond de zomervakantie door. Hoe doe je dat?

7/20/2023 12:00:00 AM

De zomervakantie is alweer begonnen. Wellicht heb jij de afgelopen periode hard gewerkt om jouw lichaam ‘beach ready’ te maken door bijvoorbeeld gezond te eten en veel te sporten. Belangrijk is natuurlijk om ook tijdens de zomer gezond en vitaal te blijven. Maar hoe doe je dat? Samen met zusterorganisatie getFIT zetten wij het voor je op een rij.

Bewegen en eten tijdens de vakantie

De belangrijkste combinatie om gezond en vitaal te blijven is door voldoende te bewegen en gezond te eten. De beweegrichtlijnen van het Kenniscentrum Sport geven aan hoeveel beweging voldoende is. Volwassenen en ouderen bewegen voldoende wanneer zij 150 minuten (2,5 uur) per week matig intensief bewegen en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen. Het lijkt wellicht niet haalbaar om dit tijdens jouw vakantie door te zetten, maar wij hebben hieronder een aantal tips voor je op een rij gezet:

  1. Neem compacte sportgear mee in je koffer: Denk aan een springtouw of weerstandsbanden. Hiermee kun je voldoende verschillende bewegingen uitvoeren én ze nemen weinig plek in beslag in je koffer.
  2. Bezoek de sportschool: Bij veel vakantie resorts heb je tegenwoordig toegang tot een sportschool. Vaak is de sportschool rustig en hoef je niet lang te wachten om jouw gewenste oefeningen uit te voeren. Ideaal dus om ‘s ochtends voor een activiteit of ‘s avonds voordat je uiteten gaat even snel te sporten.
  3. Trek baantjes in het zwembad: Geen zin in de sportschool of om je eigen sportgear te gebruiken? Zoek dan verkoeling en trek voor 30 minuten banen in het zwembad. Zwemmen is ook nog eens de perfecte workout voor je hele lichaam.
  4. Maak gebruik van sightseeing activiteiten: Ga lekker te voet naar de sightseeing activiteiten die jullie uitkiezen. Of stippel een mooie wandelroute uit. Stevig doorwandelen zorgt ook voor matig intensieve beweging waardoor je kunt voldoen aan de beweegrichtlijnen, terwijl je onderweg wat moois ziet. Dat is dus win-win!

Gezond eten op vakantie kan soms nog wel eens lastig zijn. Het is immers vakantie en de 2000 dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën kunnen makkelijk overschreden worden. Het belangrijkste is om te onthouden dat vakanties bedoeld zijn om te ontspannen en te genieten, dus maak je niet te veel zorgen over elk detail van je dieet. Focus op het maken van verstandige keuzes, geniet van de culinaire ervaringen en wees actief om de balans te bewaren. Hierbij een aantal tips voor gezond eten op vakantie:

  1. Fruit als snack: Zeker wanneer je naar warme landen gaat, waar je het zomerse fruit zo van de boom kan plukken. Het fruit is vaak beter van smaak en zo krijg je ook de nodige vitamines binnen.
  2. Sharing is caring: Staan er op het menu allemaal nieuwe gerechten die je wilt proberen? Bestel dan niet allemaal 1 gerecht, maar deel het met de tafel. Zo kan je van alles iets proeven, hoef je niks te missen en heb je vaak nog ruimte voor een ijsje.
  3. Goed hydrateren: In Nederland is het de normaalste zaak van de wereld om een glas water te vullen met kraanwater, maar niet in elk land is dit (op alle plekken) mogelijk. Vergeet daarom niet om genoeg water te halen of mee te nemen zodat je altijd iets te drinken hebt.

Gezond op vakantie

Naast bewegen en eten, is het ook nog het aspect van gezond blijven tijdens de zomervakantie. Hierbij een aantal tips om gezond de zomervakantie door te komen:

  1. Vergeet de zonneband niet: Of het nu thuis in de tuin, tijdens een stedentrip of op het stand aan de Spaanse kust is, vergeet je niet in te smeren met de zonnebrand. Langdurige blootstelling aan Uv-A en Uv-B straling kunnen op lange termijn grote effecten hebben op de gezondheid.
  2. Hygiëne: Het laatste wat je wilt is terug komen van vakantie met ziektes of een infectie. Was daarom regelmatig je handen met zeep en water, vooral voor het eten. Gebruik desinfecterende handgel wanneer er geen water beschikbaar is.
  3. Zorg voor voldoende rust: Geef jezelf de tijd om te ontspannen en uit te rusten. Vakantie is een uitstekende gelegenheid om te herstellen van de dagelijkse stress. Neem de tijd om te lezen, mediteren, een dutje te doen of gewoon te genieten van de rust.

Heel het jaar vitaal en gezond

Onthoud dat een gezonde levensstijl niet alleen draait om voeding en lichaamsbeweging, maar ook om het verzorgen van je mentale en emotionele welzijn. Probeer deze tips toe te passen en geniet van een gezonde en ontspannen vakantie-ervaring!

PDG Health Services en getFIT ondersteunen uw medewerkers het hele jaar door om vitaal en gezond te worden en blijven. Neem voor meer informatie over vitaliteit contact op met getFIT en voor gezondheid met PDG Health Services.

Laatste nieuws