PDG. -12 - Banner

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Welke testen bent u verplicht aan te bieden binnen een PAGO of PMO?

3/30/2023 9:00:00 AM

Als werkgever bent u verplicht om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor uw medewerkers. Waartoe bent u als organisatie verplicht? En waar doet u verstandig aan om aan te bieden?

Steeds meer bedrijven zien het belang van duurzaam inzetbare medewerkers in. Eén van de oorzaken is dat het moeilijk is om goede medewerkers te vinden en vervolgens te behouden. In deze huidige tijd waarin snelheid en verandering belangrijke pijlers zijn, raakt loyaliteit steeds verder achterop. Waar investeren in gezondheid een aantal jaar geleden gezien werd als een waardevol pluspunt, is dit tegenwoordig essentieel. Maar waartoe bent u als organisatie verplicht? En waar doet u verstandig aan om aan te bieden?

Wat ben ik verplicht?

Online is veel informatie te vinden over PMO’s en PAGO’s. De Arbowet (artikel 18) omschrijft het volgende met betrekking tot een PAGO: “De werkgever stelt de medewerkers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan dat erop is gericht de risico's die de arbeid voor de gezondheid van de medewerkers met zich meebrengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.” De inhoud van het PAGO moet dus passend zijn bij de situatie binnen een functie. Wát de risico’s op de werkvloer zijn, wordt bepaald in een RI&E. Op basis van deze RI&E kan een bedrijfsarts bepaalde onderdelen terug willen zien in een RI&E. Deze specifieke onderdelen bent u verplicht om aan bieden aan uw medewerkers. Denk hierbij aan een gehoortest wanneer medewerkers werken in een luide omgeving. Hier bovenop kunnen bepaalde onderzoeken verplicht zijn vanuit een CAO. Een PMO daarentegen kan breder getrokken worden met bijvoorbeeld onderzoeken naar leefstijl en vitaliteit, hier zijn geen verplichtingen aan verbonden.

Hoe vaak moet ik een PAGO of PMO aanbieden?

De frequentie van een PAGO is niet centraal vastgelegd, maar kan wel worden bepaald door bijvoorbeeld een CAO of in samenspraak met een OR. Omdat een PMO in basis geen verplichte onderdelen bevat, is de frequentie waarin dit wordt aangeboden helemaal vrij. PDG Health Services adviseert om een PMO ongeveer met een terugkerende frequentie van twee of drie jaar uit te voeren.

En nu?

Wanneer u voornemend bent een PAGO of PMO binnen uw organisatie te organiseren, is het ten eerste belangrijk dat u uw RI&E laat analyseren door een bedrijfsarts. Deze zal u een advies geven over welke testen u aan moet bieden. Op basis van dit advies kunt u kiezen om alleen deze onderdelen aan te bieden (PAGO), of om dit moment te gebruiken om de gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers te stimuleren door een PMO aan te bieden. Een PMO kan dus verplichte onderzoeken bevatten, maar dit hoeft niet. Een PAGO daarentegen bevat enkel verplicht aan te bieden onderzoeken.

Meer informatie over het PAGO of PMO?

Wilt u meer weten over het PAGO of PMO? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden.  

Laatste nieuws