GetFit dag 2-35

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

De Nationale Beweegminuut: sta op!

4/14/2022 12:00:00 AM

Dat wij Nederlanders kampioen zijn in zitten dat wisten we bij getFIT al, maar zitten brengt een enorme extra belasting met zich mee. Alleen is daar nog niet iedereen zich van bewust! Zitten zorgt voor een toename van 40% druk van ons gewicht op de werkvelkolom. Zitten is hiermee dus zwaarder dan staan!

Beweeg meer

In Nederland zitten we ruim 9 uur op een (werk)dag; een paar uur op kantoor, in de auto en dan ook nog thuis wat uurtjes. Door dat we zoveel zitten, vergroten we de kans op gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, vervroegde diabetes, maar naast dat zittend beeldschermwerk uitvoeren deze klachten vergroot, verhoogt het ook de kans op nek-, schouder- en armklachten.

Niet gek dus dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de zittende Nederlanders oproept om iedere dag meer te bewegen, ook wel de Nationale Beweegminuut genoemd. Alleen is dat ene minuutje bewegen om 11 uur in de ochtend lang niet genoeg.

Micropauzes

Door minimaal elk half uur een minuut te bewegen, vermindert u de kans op klachten al. En zeg nou zelf: een minuut extra bewegen per half uur, dat kan toch iedereen!

Dit kunt u al door staand te gaan bellen, wat drinken te pakken of door een toiletbezoek, we noemen het ook wel micropauzes. Door deze micropauzes heeft u een natuurlijke vorm van bewegen gedurende de dag. Echter, zegt hoeveel je beweegt nog niets over hoeveel je zit.

Het vele zitten kan leiden tot onderbelasting, vanaf ons 25ste levensjaar gaan we langzaam achteruit qua belastbaarheid. Het is van belang dat we onze belastbaarheid onderhouden want deze achteruitgang kan geremd worden, maar niet ongedaan gemaakt worden. Het lijf is bij een te lage belastbaarheid maar beperkt in staat om tegenslagen of extra fysieke belasting op te kunnen vangen. Ook hierdoor neemt dus het risico op klachten toe. Het remmen van deze achteruitgang van de belastbaarheid kan op een heel simpele manier gerealiseerd worden, en dat is door bewust te zijn van uw eigen vitaliteit en hiermee aan de slag te gaan.

Aan de slag

Wilt u deze bewustwording onder de medewerkers op een leuke manier vergroten? Neem contact met PDG Health Services op en we bespreken graag de mogelijkheden.

Laatste nieuws