PDG. -41 - banner

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Het belang van een wettelijke medische keuring

10/12/2023 12:00:00 AM

Medische keuringen horen er in sommige gevallen gewoon bij. Niet alleen om de medewerker veilig en gezond aan het werk te houden, maar ook omdat er een wettelijk belang bij komt kijken. Dit wettelijk belang is op te delen in twee onderdelen. Deze delen we graag met u in dit artikel. 

Waarborgen veiligheid en gezondheid

Ten eerste draagt een medische keuring bij aan de veiligheid en gezondheid op de werkplek. Sommige beroepen brengen specifieke risico's met zich mee, zoals fysieke inspanning, blootstelling aan gevaarlijke stoffen of werken op grote hoogte. Door een medische keuring wordt beoordeeld of een medewerker fysiek en mentaal in staat is om deze risico's aan te kunnen. Dit helpt ongevallen, letsel en gezondheidsproblemen op zowel de korte als lange termijn te voorkomen.

Beschermen tegen aansprakelijkheid

Ten tweede biedt een wettelijke medische keuring bescherming aan de werkgever. Als een medewerker gezondheidsproblemen heeft die het uitoefenen van een bepaald beroep kunnen belemmeren, kan dit leiden tot verminderde productiviteit, verhoogd verzuim of zelfs ongevallen op de werkplek. Door een medische keuring kan de werkgever potentiële risico's identificeren en passende maatregelen nemen, zoals het aanpassen van de werkplek of het bieden van aanvullende training.

Bovendien kan een wettelijke medische keuring de werkgever beschermen tegen aansprakelijkheid. Als een medewerker bijvoorbeeld een medische aandoening heeft die een risico vormt voor de veiligheid van anderen, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld als er schade ontstaat. Door een medische keuring te vereisen, kan de werkgever aantonen dat er redelijke maatregelen zijn genomen om de veiligheid te waarborgen.

Ga voor een veilige en gezonde werkomgeving

Kortom, een wettelijke medische keuring bij een bepaald beroep is van belang voor de veiligheid en gezondheid op de werkplek, het de werkgever beschermt tegen mogelijke risico's en aansprakelijkheid en bijdraagt aan een veilige en gezonde werkomgeving voor alle betrokkenen.

Bent u opzoek naar de uitvoering van een wettelijk medische keuringen die door een professional met jarenlange ervaring wordt uitgevoerd? Vraag dan nu een offerte op bij PDG Health Services. Onze collega’s helpen u verder.

Laatste nieuws