PDG. -1 banner

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Alles over het PAGO

10/26/2023 12:00:00 AM

Wat een veel voorkomende verwarring is dat het PMO verplicht is om aan te bieden aan uw medewerkers, maar eigenlijk is dit het PAGO. Tegenwoordig wordt dit veelal verwerkt in een PMO, maar kan ook individueel worden aangeboden. Wij vertellen u in dit artikel graag meer over deze mogelijkheid.

Wat is een PAGO?

Volgens artikel 18 in de Arbowet is een werkgever verplicht om zijn medewerkers een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aan te bieden. Het doel van dit onderzoek is om de risico’s die de arbeid voor gezondheid en veiligheid met zich meebrengen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

Met de uitkomsten naar aanleiding van het PAGO kunnen de werkgever en medewerker worden geadviseerd over de beschermende maatregelen die moeten worden genomen. Daarnaast krijgt de medewerker advies over preventie, waarmee ziekte en uitval voorkomen kan worden.

Wat is de inhoud van het PAGO?

De onderzoeken die tijden het PAGO worden uitgevoerd, moeten aansluiten bij de situatie op de werkvloer. Het PAGO wordt daarom gebaseerd op de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Op basis van deze RI&E kan een bedrijfsarts aangeven welke onderzoeken hij in het PAGO zou willen terugzien. U bent verplicht om deze specifieke onderzoeken aan uw medewerkers aan te bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gehoortest wanneer er wordt gewerkt in een luide omgeving of een ogentest wanneer medewerkers veel achter een beeldscherm werken.

De verplichte onderzoeken in het PAGO kunnen naar wens verder worden uitgebreid met bijvoorbeeld onderzoeken naar leefstijl, vitaliteit en psychosociale arbeidsbelasting.

Hoe vaak moet het PAGO worden aangeboden?

De Arbowet schrijft niet voor om de hoeveel tijd het PAGO moet worden herhaald. Wel kan het zijn dat de frequentie wordt bepaald door een CAO of de OR van een organisatie.

In basis adviseert PDG Health Services om het PAGO vierjaarlijks te herhalen. Wanneer de werkzaamheden, de werkomgeving en/of de materialen waarmee wordt gewerkt, wijzigen, zal de RI&E ook aangepast moeten worden. Wellicht is het dan noodzakelijk om het PAGO sneller te herhalen.

Hoe is het met de privacy van de medewerker gesteld?

Deelname aan het PAGO is voor de medewerker altijd vrijblijvend. PDG Health Services stelt strenge eisen aan de AVG regels; de privacy van de medewerker staat bij ons altijd centraal en individuele, vertrouwelijke informatie zal nooit worden gedeeld met de werkgever of leidinggevende.

Wanneer er meer dan 30 medewerkers hebben deelgenomen aan het PAGO, worden de resultaten van alle medewerkers anoniem verwerkt in een groepsrapportage. Hiermee heeft de werkgever inzicht in de knelpunten binnen de organisatie zodat de werkgever hiermee aan de slag kan.

Bent u geïnteresseerd in een PAGO door PDG Health Services?

Neem dan contact op met één van onze projectcoördinatoren via info@pdghealthservices.nl. Wij vertellen u graag alles over het PAGO en denken graag met u mee.

Laatste nieuws