Afgelopen maandag was het de zogenoemde ‘’Blue Monday’’, ook wel de ‘zwaarste’ dag van het jaar. Ooit is deze dag in het leven geroepen bij een campagne van een reisbureau, die verklaarde dat zij in samenwerking met Cliff Arnall (psycholoog) een wetenschappelijke formule hadden gevonden om die dag te berekenen. De formule en samenwerking bleken achteraf een fabeltje, maar de term is blijven hangen.

De eerste weken van januari zijn voorbij, we hebben de feestdagen weer achter ons gelaten en het weer is vaak grauw en nat. De koude en grijze wintermaanden duren dan ook nog wel even en kunnen ook effect hebben op de gemoedstoestand. Toch is het aan jezelf of je gelooft in de meest deprimerende dag van het jaar of dat het een dag is vol positieve energie. Geloven dat het een vervelende dag is, zorgt voor automatische focus op alles wat die dag tegenzit. Een positieve instelling zorgt voor focus op fijne en leuke dingen.

Gelukshormoon

Naast een positieve instelling zijn er nog andere punten om méér energie te krijgen tijdens de donkere wintermaanden. Met deze drie punten zorg jij beter voor jezelf:

  1. Zoek het daglicht op. Daglicht beïnvloedt namelijk de gelukshormonen serotonine en endorfine. Een rondje buiten wandelen, een plekje bij het raam zoeken en naar buiten turen kan hier dus zeker bij helpen.
  2. Kom in beweging! Bij het in beweging zijn, komen de gelukshormonen vrij en neemt het geluksgevoel toe. Win-win, want door in beweging te zijn neemt de ontspanning in het brein toe waardoor er meer ruimte ontstaat voor creativiteit en inspiratie.
  3. Zorg voor regelmatige nachtrust. Voldoende en goede nachtrust is onmisbaar als je lekker in je vel wilt zitten. Ritme en regelmaat doen het menselijk lichaam goed, dus probeer dat niet alleen doordeweeks, maar ook in het weekend aan te houden. Blijf ondanks dat het ’s ochtends langer donker is niet te lang in bed liggen, dat maakt het slapen in de avond weer lastiger.

Wat kan PDG Health Services hierin betekenen?

Met onze individuele coaching richten wij ons op een betere vitaliteit. Het vinden van de juiste balans gericht op de behoefte van medewerkers. Een traject is gericht op het optimaliseren van de leefstijl, vitaliteit, werkomgeving, werkwijze en het vergroten van de fysieke belastbaarheid en prestatie van de medewerker met de daarbij horende afname van beperkingen in het werk.

Individuele coaching en daarmee het werken aan de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid kan zowel preventief als curatief ingezet worden, bijvoorbeeld als het gaat om het bespoedigen van de arbeidsre-integratie. Ga voor meer informatie naar onze website en neem vrijblijvend contact met ons op.