Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA 2020) blijkt dat 80% van de vrouwelijke medewerkers die in de overgang zijn last heeft van overgangsklachten. Bij 55% van de vrouwelijke medewerkers in de overgang heeft de klachten invloed op het werk. Wat echter opvalt, is dat slechts een klein percentage (tussen 8-19%) deze klachten bespreekt met hun leidinggevende. In plaats daarvan bespreken ze het vaker met collega’s. Tegelijkertijd geeft 57% van deze vrouwen juist aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning en begrip, voornamelijk van hun leidinggevenden (30-38%).

Dit roept belangrijke vragen op over de cultuur binnen organisaties. Waarom wordt dit onderwerp niet met leidinggevenden besproken? En hoe kunnen we een veilige werkomgeving creëren waar dit wel mogelijk is?

Veilige organisatiecultuur: sleutel tot welzijn en duurzame inzetbaarheid

Het antwoord ligt in het creëren van een organisatiecultuur die ruimte biedt voor openheid en vertrouwen. Leidinggevenden spelen hierin een cruciale rol. Ze moeten weten wat er speelt in het leven van hun medewerkers, zodat ze adequaat kunnen reageren op uitdagingen, zoals de overgang, maar ook op andere gezondheidsproblemen. Dit vereist de bereidheid om te luisteren en samen in gesprek te gaan over oplossingen.

Neem vanaf vandaag extra de tijd voor uw medewerkers

Op deze Wereld Menopauzedag is het een goed moment om als leidinggevende of HR-professional stil te staan bij de vraag: “Neem ik de tijd om écht in gesprek te gaan met mijn medewerkers?” Door meer aandacht te hebben voor de balans tussen werk en gezondheid, kunt u bijdragen aan een cultuur van vertrouwen en begrip.

Durft u vandaag de eerste stap te zetten en wilt u hier ondersteuning bij? Neem dan contact op met PDG Health Service en kom meer te weten over onze dienstverlening ‘Femme Vitaal‘.