Ondanks dat er veel aandacht is voor mentale overbelasting, blijft fysieke overbelasting blijft een veelvoorkomend probleem op de werkvloer. Vooral in sectoren zoals de bouw, zorg en logistiek. Fysieke overbelasting kan leiden tot een afname van productiviteit, hogere kosten en langdurig verzuim. Voor werkgevers is het dan ook heel belangrijk om maatregelen te nemen om fysieke overbelasting bij medewerkers te voorkomen.

Wat is fysieke overbelasting?

Fysieke overbelasting ontstaat wanneer een medewerker langdurig te make hebben met zware fysieke inspanning zoals tillen, duwen, trekken of continue de zelfde beweging maken. Deze belasting op den duur leiden tot klachten aan spieren, gewrichten en de rug. Zonder de juiste en tijdige maatregelen kan dit chronische klachten en zelfs arbeidsongeschiktheid tot gevolg hebben.

Oorzaken van fysieke overbelasting

De belangrijkste oorzaken van fysieke overbelasting zijn:

  1. Onjuiste werkhouding zoals een verkeerde tiltechniek of langdurig gebogen werken.
  2. Herhalende beweging zoals langdurig typen, assembleren of sorteren
  3. Overmatig tillen en dragen waarbij hulpmiddelen zoals tilapparaten ontbreken
  4. Werkdruk door te weinig pauzes of te hoge productie eisen
  5. Onvoldoende training waardoor medewerkers zich niet altijd bewust zijn van ergonomische bewegingen.

Hoe kunt u fysieke overbelasting bij medewerkers voorkomen?

Goed nieuws: u kunt als werkgever verschillende maatregelen nemen fysieke overbelasting tegen te gaan. Enkele effectieve oplossingen zijn:

  1. Ergonomische werkplekken: Zorg ervoor dat werkplekken zijn aangepast aan de behoeften van medewerkers. Denk aan verstelbare bureaus, ergonomische stoelen en til- en transportapparatuur.
  2. Trainingen en voorlichtingen: Train uw medewerkers in de juiste werktechnieken en geeft voorlichting in de gevolgen wanneer zij dit niet doen.
  3. Gebruik van hulpmiddelen: De investering in hulpmiddelen kan nu heel hoog zijn, maar op lange termijn verdient u dit dubbel terug wanneer uw medewerker vitaal aan het werk kunnen en blijven gaan.
  4. Pauzes en roulatie: Zorg ervoor dat medewerkers regelmatig pauzes nemen om de fysieke belasting te verminderen. Door taken te rouleren kunt medewerkers langdurige herhaling van beweging voorkomen.
  5. Werkdrukmanagement: Zorg voor een realistische werkdruk en geef medewerkers voldoende tijd om hun taken uit te voeren. Overbelasting door tijdsdruk kan de fysieke klachten verergeren.
  6. Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E): Voer regelmatig een RI&E uit om potentiële risico’s in kaart te brengen. Gebruik deze gegevens om gericht actie te ondernemen.