Iedereen heeft zijn of haar eigen vitaliteitsbeleving. Vitaliteit is dan ook een breed begrip. Als u het aan PDG Health Services vraagt, is vitaliteit de balans tussen de fysieke en mentale gesteldheid, om met plezier te kunnen presteren én de actieve bereidheid om mee te veranderen wat privé en werk van u vraagt.

Een mond vol, maar het belangrijkste om te weten is dat u aan uw eigen vitaliteit kunt werken. Fit en vitaal zijn willen we natuurlijk allemaal. Maar hoe optimaliseert u nu uw eigen vitaliteit?

Haalbaar doel

Het start met het bepalen van een doel. Vaak raakt u geïnspireerd door iets wat u hoort, bijvoorbeeld door iemand die is afgevallen of fanatiek is gaan sporten. Het kan ook zo zijn dat u tegen beperkingen aanloopt, waardoor u de keuze maakt deze aan te gaan pakken.

Bij het werken aan je eigen vitaliteit komen gedragingen en patronen naar boven. Er worden vaak grote plannen bedacht met wat er veranderd moet worden, maar als er een jaar later wordt gekeken, zien we vaak dat er niet veel van terecht is gekomen. Waarom is dit?

Het veranderen van gedrag kost tijd, heel veel tijd én doorzettingsvermogen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hele eenvoudige nieuwe gewoontes, bijvoorbeeld elke dag fruit eten, ons gemiddeld al meer dan twee maanden kost… Laat staan hoeveel tijd het dan kost bij het veranderen van grotere of meerdere gewoontes.

Bewuste plannen en gewoontegedrag

We hebben in ons brein te maken met twee processen: het maken van bewuste plannen maar ook het primaire deel waarbij er sprake is van gewoontegedrag. Het brein richt zich op voldoende bereiken met een zo min mogelijke inzet. Daarnaast is er van nature een sterke neiging om pijn, ongemak en verlies te vermijden. Hierdoor wordt de motivatie om te leren belemmerd. Verder is de laatste belemmering voor het veranderen van gedrag de fysieke en sociale omgeving. Een hapje eten, een verjaardag hier, een feestje daar. De omgeving blijft vaak gelijk en om dan tot nieuw gedrag te komen, is een hele uitdaging.

Wat is een manier om je gedrag/ gewoontes te veranderen?

  • Stel ontwikkelingsdoelen in plaats van prestatiedoelen. Door minder te focussen op de prestatie, maar juist op het ontwikkelen, leren we ‘’fouten’’ te ervaren als leren in plaats van falen.
  • Heb plezier in wat u doet. Wanneer iets als leuk wordt ervaren zijn we meer gemotiveerd en kost het minder moeite iets vol te houden.
  • Zorg voor ondersteuning vanuit uw directe omgeving. Kijk wat u zelf al in de directe omgeving kunt aanpassen en communiceer met anderen, zodat zij weten wat uw ontwikkelingsdoelen zijn!

Wij, als consultant vitaliteit bij PDG Health Services, kunnen helpen bij het werken aan ontwikkelingsdoelen gericht op het optimaliseren van uw vitaliteit!

Meer doen?

Wilt u nog vitaler worden en wilt u hier op de werkvloer aandacht aan besteden? Bekijk dan snel het dienstenaanbod van PDG Health Services en vraag vrijblijvend meer informatie aan. Wij helpen namelijk leidinggevenden en medewerkers in organisaties vitaal te zijn en vitaal te blijven. Waarom? Omdat fitte en vitale medewerkers productiever zijn, meer werkplezier ervaren en veel minder vaak verzuimen dan niet fitte medewerkers. Zo simpel is het…