RI&E

De Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is verplicht voor iedere organisatie (ZZP’s uitgezonderd) om de gezondheid en veiligheid van medewerkers te bevorderen en de financiële risico’s terug te dringen. U krijgt met een RI&E inzicht in de arbeidsomstandigheden en de veiligheid op de werkplek in uw organisatie. Wij hebben een eigenzinnige kijk op het gebied van risico’s en veiligheid in organisaties en ondersteunen in de uitvoer en/of toetsen van de RI&E én begeleiden bij het opstellen en uitvoeren van het plan van aanpak.

Hoe ondersteunt PDG Health Services bij de RI&E?

PDG Health Services is een gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven op het gebied van arbeidsveiligheid en gezondheid. Onze rol in het RI&E-proces is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat organisaties voldoen aan de wettelijke eisen en een veilige werkomgeving creëren voor hun medewerkers.

Inhoudelijke Invulling van de RI&E

Het opstellen van een RI&E is maatwerk en vereist een gedegen kennis van zowel de Arbowetgeving als de specifieke behoeften van de organisatie. PDG Health Services combineert deze kennis met de Arbocatalogus, de geldende CAO en onze eigen deskundigheid om een RI&E te ontwikkelen die naadloos aansluit bij de situatie van de klant.

Methodiek voor Risicobeoordeling

PDG Health Services maakt gebruik van een methodiek die zich richt op een grondige en systematische risicobeoordeling. Deze methodiek helpt om alle relevante risico’s in kaart te brengen en te evalueren op basis van hun impact en waarschijnlijkheid. Hierdoor kunnen we effectieve en gerichte aanbevelingen doen voor preventieve maatregelen.

Deze methodiek is ontwikkeld in samenwerking met verschillende deskundigen op het gebied van arbeidsveiligheid, gezondheid en wet- en regelgeving. Hierdoor kunnen we een gestructureerde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak bieden voor het identificeren en beoordelen van risico’s.

Deskundigheid van PDG Health Services

Ons team bestaat uit gecertificeerde arbokerndeskundigen met een brede achtergrond in verschillende disciplines zoals veiligheidskunde, arbeidshygiëne en arbeids- en organisatiekunde. Deze multidisciplinaire aanpak stelt ons in staat om een holistische benadering van arbeidsveiligheid en gezondheid te bieden en oplossingen op maat te leveren voor onze klanten.

Toetsen en verplichting van uw RI&E

De werkgever is verplicht om de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak te laten toetsen door gecertificeerde kerndeskundigen. Deze deskundigen beoordelen of de ingevulde RI&E volledig, betrouwbaar en gebaseerd is op de actuele wetenschappelijke en technologische kennis. Zij verstrekken een advies aan de werkgever, inclusief aanbevelingen voor het plan van aanpak.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij toetsing van de RI&E niet verplicht is:

  • Als alle medewerkers in een bedrijf gezamenlijk 40 uur of minder per week werken, dan volstaat het gebruik van de checklist gezondheidsrisico’s.
  • Als een bedrijf maximaal 25 medewerkers heeft en gebruikmaakt van een erkend branche RI&E-instrument dat is opgenomen op rie.nl.

Voor bedrijven met meer dan 25 medewerkers is het altijd verplicht om hun RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of een of meerdere gecertificeerde kerndeskundigen.

De RI&E is uitgevoerd; en nu?!

Dan begint nu het echte werk! Met de uitvoering van de RI&E heeft u veel belangrijke en relevante informatie geïnventariseerd en is er een plan van aanpak opgesteld. De volgende stap is doorpakken. In het plan van aanpak heeft u aangegeven wie wát gaat doen en binnen welke termijn. Indien nodig, helpt De Arbodienst u ook graag bij de vervolgstappen. De RI&E is echter geen eenmalig onderzoek, maar een levend document dat actueel gehouden moet worden.

Actueel houden van de RI&E

De Risico Inventarisatie & Evaluatie is een levend document; dat wil zeggen dat iedere wijziging in de wijze waarop een organisatie is georganiseerd, processen of werkplekken zijn ingericht, of een verandering in de toegepaste materialen, een wijziging van de risicoprofielen meebrengen die weerslag moet krijgen in de risico-inventarisatie. Hierbij verdient het natuurlijk de aanbeveling dat iedere wijziging voordat deze wordt doorgevoerd al op risico’s en gevaren wordt beoordeeld. Zo kan tegelijkertijd de RI&E hierop aangepast worden. Het is de primaire verantwoordelijkheid van de preventiemedewerker om de RI&E actueel te houden.