‘Waarom is mijn verzuimcijfer zo hoog?’ en “Wat kunnen wij binnen de organisatie doen om de vitaliteit van de medewerkers te verhogen?” Dit zijn slechts enkele vragen waar een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) antwoord op kan geven. Een PMO kán namelijk hele waardevolle informatie opleveren. Met de nadruk op kán. Want indien de opkomst niet hoog is, de juiste vragen niet worden gesteld of er op voorhand niet wordt bedacht wát u precies uit het PMO wilt halen, dan heeft u ook niks aan de rapportage.
Een gemiste kans! Want wanneer het toch uitgezet moet worden en u er toch geld aan uitgeeft, wilt u er ook iets waardevols uit halen. Daarom geven wij u hier dé tips om alles uit uw PMO te halen.
Bedenk: “welke informatie wil ik terugzien?”
Een PMO wordt vaak ingezet vanuit een verplichting, maar er wordt voorbij gegaan aan het feit dat een PMO juist een prachtig hulpmiddel is om allerlei waardevolle informatie over uw organisatie op te halen. Ga voorafgaand aan het PMO eens na wat u precies wil weten over uw organisatie. Is bijvoorbeeld uw verzuim bij een bepaalde functiegroep of leeftijdsgroep heel groot? Bespreek dit dan met de PMO consulent zodat zij hier al voorafgaand aan het onderzoek rekening mee kunnen houden. Deze vragen kunnen gaan over verzuim, maar ook over werktevredenheid, fysieke klachten, noem maar op.
Opkomst verhogen
U heeft inmiddels goed nagedacht over de samenstelling van PMO, het is nu tijd voor de uitvoering. Het zal duidelijk zijn dat een PMO meer waarde geeft wanneer de opkomst van de medewerkers hoog is. Maar wat kunt u als werkgever doen om de opkomst te verhogen? Een van de belangrijkste factoren die de opkomst bepalen, is vertrouwen. De medewerker wil weten wat het hem oplevert én wat er met zijn of haar gegevens gebeurt. Het is dus belangrijk om als werkgever te communiceren waarom het PMO wordt uitgevoerd, wat er met de gegevens gebeurt en wat het uiteindelijke doel is. Als het goed is, is het doel van het PMO achterhalen waar de knelpunten binnen de organisatie zitten zodat die knelpunten opgelost kunnen worden. Uiteindelijk wordt de werkomgeving van de medewerker alleen maar beter, win-win dus.
Het is belangrijk dat u dit als werkgever goed naar uw medewerkers communiceert. PDG Health Services kan hierbij helpen middels informatiesessies, posters en flyermateriaal. Op deze manier worden de medewerkers geënthousiasmeerd en krijgen ze vertrouwen.
Neem de tijd
Wanneer er wordt besloten om een PMO uit te voeren, willen werkgevers vaak dat de uitvoering snel volgt. Met name de stap informeren van de medewerkers wordt overgeslagen of maar minimaal uitgevoerd. Dit is direct terug te zien in de opkomst. Zonde! Want als juist hier iets meer aandacht aan wordt besteed aan het stukje informeren van de medewerkers zien we dat de opkomst veel hoger is. Wanneer de stap wordt overgeslagen leert de ervaring dat op het moment van uitvoering medewerkers toch nog graag willen deelnemen aan het PMO met als resultaat een ‘terugkomdag’.
Maar nu?!
Het PMO is uitgevoerd, de groepsrapportage geschreven en besproken, en nu? U weet nu precies waar de knelpunten binnen de organisatie liggen. Maar wat gaat u met deze resultaten doen? De resultaten uit een PMO zijn waardevol, maar wat u met de resultaten doet is misschien nog wel belangrijker. Opvolging komt in verschillende vormen. Denk aan: individuele opvolging zoals een werkplekonderzoek, groepstraining zoals een buk- en tiltraining of een grootschalige aanpak zoals de vitaliteitskermis. De groepsrapportage van PDG Health Services is oplossingsgericht en zal u verschillende aanbevelingen doen. Ook kunnen wij u verder ondersteunen in de uitvoering van deze opvolging via een van de labels van paraDIGMA groep. Zo verandert het PMO van alleen een verplichting in de start van een mooi gezondheidsbeleid!
Meer informatie
Wilt u meer weten over het PMO of wilt u weten wat het PMO uw organisatie kan brengen? Bekijk dan onze website en neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Om met de uitkomst van het PMO aan de slag te gaan, schakelt PDG Health Services vaak de hulp van zusterorganisatie in zoals PSION voor psychische ondersteuning.