Het preventief medisch onderzoek (PMO); de ene medewerker vraagt er zelf actief om, terwijl een andere medewerker er juist heel sceptisch over kan zijn.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat er altijd individuele factoren aanwezig kunnen zijn die van invloed zijn op de deelname aan preventieve medische onderzoeken. Waar de één het als een voordeel ziet dat het preventief medisch onderzoek door de werkgever aangeboden wordt en graag aan zijn of haar eigen gezondheid werkt, kan de ander er ietwat wantrouwend tegenover staan en het als een privé aangelegenheid zien.

7 tips voor een hogere deelname aan het PMO

Wat kunt u er als werkgever aan doen om het enthousiasme onder de medewerkers te vergroten?
Want het bevorderen van deelname aan preventief medisch onderzoek onder medewerkers is van groot belang voor het waarborgen van de gezondheid en het welzijn en daarmee de duurzaamheid van de organisatie.

PDG Health Services ondersteunt graag bij het bevorderen van de deelname van medewerkers aan een preventief medisch onderzoek (PMO). Dit middels;

  1. Het meedenken in de tijdsplanning en interne communicatie: wanneer is de meest geschikte periode om het PMO te plannen, op welke locatie(s) kunnen de PMO’s het beste plaatsvinden, op welke momenten wordt het aangekondigd binnen de organisatie en via welke kanalen.
  2. Het creëren van bewustwording: medewerkers informeren over het belang van preventieve medische onderzoeken, hoe deze kunnen bijdragen aan het behoud van hun eigen gezondheid en wat er verwacht kan worden tijdens met PMO. Dit doen we door het geven van interactieve informatiesessies (op locatie of online), een informatievideo en digitale flyers.
  3. Het benadrukken van de voordelen: de voordelen van deelname aan het medisch onderzoek toelichten aan de medewerkers, zoals het identificeren van mogelijke gezondheidsrisico’s in een vroeg stadium, het verminderen van verzuim, het bevorderen van een gezonde levensstijl en het vergroten van de vitaliteit. Waar zowel in het werk als privé geprofiteerd van kan worden.
  4. Zorgen voor vertrouwen: benadrukken dat de resultaten van het medisch onderzoek vertrouwelijk zijn, niet gedeeld mogen worden met werkgever en dat de privacy van de medewerkers wordt gerespecteerd. Dit wordt geborgd door de persoonlijke account, beveiligd met wachtwoord, die de medewerker in het afsprakenproces zelf aanmaakt. Dit kan helpen eventuele zorgen of weerstand bij medewerkers weg te nemen.
  5. Eenvoudig een afspraak kunnen maken via een online planningssysteem: hierdoor krijgen de medewerkers de mogelijkheid om deel te nemen aan het onderzoek en zelf een afspraak in te plannen op een locatie, datum en tijdstip dat hen het beste uitkomt. Nadat de link naar de planningssite gedeeld is onder de medewerkers, wordt de werkgever volledig ontzorgd in het planningsproces. Op deze manier wordt tegelijkertijd rekening gehouden met het vrijwillige en anonieme karakter van het PMO.
  6. Leidinggevenden betrekken: ervoor zorgen dat leidinggevenden het belang van preventieve medische onderzoeken begrijpen en dit ook actief ondersteunen. Leidinggevenden kunnen het goede voorbeeld geven door zelf deel te nemen en medewerkers aan te moedigen om dit ook te doen.
  7. De Vitaliteitskermis:  hiermee wordt er een speciale vitaliteitsdag georganiseerd waarop medewerkers de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan verschillende gezondheidsactiviteiten. Dit kan een ludieke en informele manier zijn om medewerkers te betrekken en bewustzijn te creëren rondom gezondheid en vitaliteit, waarbij de deelname aan het PMO extra onder de aandacht gebracht kan worden.

Goed op weg met het PMO van PDG Health Services

Bent u geïnteresseerd en wilt u de samenwerking hierin aangaan met PDG Health Services, dan kunt u mailen naar info@pdghealthservices.nl. Er wordt dan contact met u opgenomen door een van onze Project Coördinatoren Gezondheid om te bespreken hoe PDG Health Services uw organisatie van dienst kan zijn.