De overgang is een natuurlijk proces in het leven van vrouwen. Het kan grote impact hebben op het persoonlijke leven van een medewerkers als op het werk. Werkgevers en leidinggevenden kunnen hun medewerkers in deze fase goed ondersteunen, maar het is wel belangrijk dat ze weten hoe zij dit kunnen doen.
Wat is de overgang en wat zijn de gevolgen op de werkvloer?
De overgang, ook wel menopauze genoemd, markeert het einde van de vruchtbare jaren van een vrouw en wordt gekenmerkt door hormonale veranderingen. Tijdens deze fase kunnen vrouwen last hebben van diverse en uiteenlopende symptomen zoals:
- Vermoeidheid en slaapproblemen
- Stemmingswisselingen en concentratieproblemen
- Opvliegers nachtelijk zweten
- Angstgevoelens en stress
Op de werkvloerkunnen deze symptomen leiden tot een verminderde productiviteit en hogere verzuimcijfers. Toch hangt er nog altijd een taboe en wordt de overgang vaak onderschat waardoor veel vrouwen zich niet gesteund voelen.
Waarom ondersteuning aanbieden?
He ondersteunen van een medewerker in de overgang, biedt niet alleen maar voordelen voor de medewerker, maar ook voor de organisatie. Enkele redenen voor ondersteuning zijn:
- Verbeterd welzijn en werkplezier: medewerkers die zich gesteund voelen, ervaren minder stress en kunnen beter omgaan met de uitdagingen van de overgang. Dit verhoogd hun werkplezier en productiviteit.
- Verlaagd verzuim: door bewust om te gaan met de impact die de overgang heeft op een medewerker, kunt u vroegtijdige uitval voorkomen en langdurig verzuim voorkomen.
- Behoud van talent: vrouwen in de overgang hebben vaak een leeftijd waarop zij veel waardevolle kennis en ervaring hebben. Door een positieve werkomgeving te bieden, zorgt u ervoor dat deze medewerkers niet onnodig de organisatie verlaten.
- Positieve impact op de bedrijfscultuur: Openheid rondom de overgang of andere vrouwspecifieke klachten draagt bij aan een inclusieve en empathische werkomgeving want het team gevoel weer versterkt.
Hoe kunt u medewerkers in de overgang ondersteunen?
Er zijn verschillende manieren hoe u medewerkers kunt ondersteunen tijdens deze levensfase:
- Creëer een flexibele werkomgeving: Wanneer een medewerker last heeft van symptomen zoals vermoeidheid en concentratieproblemen kunnen zij gebaat zijn bij flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden. Zorg dat medewerkers de ruimte krijgen om hun dag in te delen op een manier die voor heb werkt.
- Pas de werkplek aan: kleine aanpassingen zoals een ventilator of toegang tot een rustige ruimte kunnen het verschil maken voor medewerkers met opvliegers of concentratieproblemen.
- Stimuleer open communicatie: Zorg ervoor dat medewerkers met overgangsklachten zich veilig voelen om hun uitdagingen te bespreken.
- Creëer bewustwording: Organiseer workshops of trainingen over de overgang voor leidinggevenden. Dit hebt het taboe te doorbreken en creëert begrip binnen de organisatie.
- Bied toegang tot ondersteuning: Bied begeleiding aan uw medewerker die haar met vragen of klachten kan ondersteunen. PDG Health Services biedt hiervoor Femme Vitaal aan.