Bij PDG Health Serviceswillen we bewustwording creëren binnen organisaties en hen stimuleren om de vitaliteit van medewerkers te verhogen. Een onderdeel van het verhogen van de vitaliteit heeft onder andere te maken met fysieke belasting. Waarschijnlijk denkt u hierbij al snel aan fysieke overbelasting, zoals zware werkzaamheden, duwen/trekken/tillen, sporten, trainen etc. Maar wist u dat een groot deel van vitaliteit juist ook over fysieke ONDER-belasting gaat?

Ruim de helft van de Nederlanders (53%) bewoog vorig jaar niet genoeg.

Beweegrichtlijnen

Dat onderbelasting nadelige gevolgen heeft voor uw gezondheid is bij velen bekend. De Gezondheidsraad adviseerde de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over nieuwe beweegrichtlijnen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op een uitgebreide analyse van al het bestaande onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen. Deze analyse benadrukt wederom het belang van bewegen. En toont ook weer de negatieve effecten aan van langdurig en veel zitten.

De beweegrichtlijn voor volwassenen is als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Kleine aanpassingen, grote veranderingen

En juist dat veel stilzitten komen we bij PDG Health Servicesdagelijks tegen. Wanneer wij beeldscherm-werkplekonderzoeken uitvoeren, zien we meestal dat mensen nauwelijks achter hun scherm vandaan komen tijdens een werkdag. En bij de thuiswerkplekken beweegt men vaak NOG minder dan bij de kantoorwerkplekken! In het beste geval is er nog een zit/sta bureau aanwezig, maar vaak genoeg wordt zelfs de lunch achter het bureau genuttigd. Kleine aanpassingen kunnen echter tot grote veranderingen leiden. Wat dacht u van oortjes aan de telefoon, om meetings die niet perse om een videocall vragen lekker wandelend buiten of ijsberend in de werkkamer doen. In de lunchpauze kan je lunchwandelen of de hond uit laten… Of de was doen… Plan in elk geval ook echt die tijd in waarin u even kunt bewegen gedurende de werkdag.

Heeft u absoluut een half uur of een uur nodig voor die meeting? Of kunt u al het belangrijks ook in 25 minuten of 50 minuten bespreken? Dan heeft iedereen in die meeting nog tijd om even een kop koffie te halen of naar het toilet, een verdieping hoger, te lopen.

Een mooi streven is om ieder half uur 3 minuten of ieder uur 5 minuten even van uw werkplek op te staan en te bewegen. Een kleine aanpassing doet grote veranderingen voor de vitaliteit!

Hoe staat het met uw vitaliteit?

Wilt u weten of u zelf wel genoeg beweegt? Dan is daar nu een handige checklist voor. Ga samen met PDG Health Services aan de slag om de vitaliteit op de werkvloer te verhogen. Op onze website vindt u meer informatie over de dienstverlening.