GetFit dag1-19

Welkom op pdghealthservices.nl

Inspiratie

Breng jezelf in balans met een goede ademhaling

7/21/2022 12:00:00 AM

Adem halen doen we duizenden keren per dag zonder dat we er over na denken. Desondanks kan elke ademhaling anders zijn. Zeker bij periodes van stress of wanneer men gejaagd is, ademen we hoog in de borst. Terwijl het juist dan zo belangrijk is om goed te blijven ademen om de rust te bewaren. Dus breng jezelf in balans met een goede ademhaling.

Goed ademhalen is gezond voor het lichaam

We begrijpen allemaal dat door een inspanning zoals hardlopen de bloeddruk en de hartslag omhoog gaan. Wie snel en hoog ademhaalt, jaagt de bloeddruk en hartslag omhoog.
Door deze hoge ademhaling worden de stresshormoonlevels ook verhoogd. Het goede nieuws is dat we zelf dit stresslevel door rustig en diep ademen tot rust en naar beneden kunnen brengen.

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit bij onder andere Wim Hof, ook wel bekend als The Iceman, bleek dat het afweersysteem positief te beïnvloeden is met ademhalingsoefeningen. Dit komt doordat wanneer we goed ademhalen het sympathische zenuwstelsel, het deel wat verantwoordelijk is voor inspanning, tot rust komt. Dit systeem is in de Westerse landen overactief, omdat er veel stress is en er nauwelijks tijd genomen wordt om te ontspannen of goed te slapen. 

Wanneer er dus door goed ademhalen rust gecreëerd kan worden in dat deel van het immuunsysteem, ontstaat er ruimte om het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Dit gedeelte van het immuunsysteem is verantwoordelijk voor rust en vertering.

Wat is een goede ademhaling?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer vijf tot zes keer ademen per minuut het gezondst is.  Dan kunnen alle lichaamsfuncties optimaal functioneren. Daarom een paar tips om jouw ademhaling te verbeteren:

  1. Zorg voor de juiste houding: een goede ademhaling is moeiteloos diep en vanuit het middenrif. Laat je buik en borst opbollen;
  2. Houd bijvoorbeeld eens bij hoe vaak je per minuut ademt. Als dat veel vaker is dan zes tot acht keer, doe dan tien minuten per dag de hartcoherentieoefening; adem vijf tot zes tellen in en even lang uit;
  3. Wil je verder tot rust komen, adem dan vier tellen in en zes tellen uit, houd je adem onderin twee tellen vast voordat je opnieuw vier tellen inademt.

Zo breng je jezelf weer helemaal in balans!

Een goede ademhaling bevordert de vitaliteit

De juiste ademhaling heeft veel invloed op hoe vitaal iemand zich voelt. Word en blijf vitaal met PDG Health Services. Ga voor meer informatie over onze aanpak en onze dienstverlening naar onze website en neem vrijblijvend contact met ons op.

Laatste nieuws