We vinden het heel normaal om aan onze fysieke gezondheid te werken, maar houden we onze mentale gezondheid wel op peil? En wat verstaan we precies onder mentale gezondheid?
Wat is mentale gezondheid?
Volgens het RIVM is je mentale gezondheid de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Tegelijkertijd gaat het ook over hoe jij en anderen in de samenleving dit ervaren (RIVM, Z.D.).
Iedereen heeft dus te maken met mentale gezondheid, toch heerst er nog een gebrek aan openheid over dit onderwerp. Dat is toch vreemd, zeker als je je bedenkt dat we ook allemaal werken aan onze fysieke gezondheid en dat heel normaal vinden.
Er gebeuren soms dingen in het leven die je aan het wankelen maken. Dit kunnen kleine of grote dingen zijn. De mate waarin iemand van zijn stuk wordt gebracht verschilt. Door goed voor je lichaam en geest te zorgen, kun je weerbaarder worden voor ingrijpende gebeurtenissen.
5 tips om je mentale gezondheid op peil te houden
Maar hoe houd je nu je mentale gezondheid op peil?
Tip 1: Breng structuur aan in je dag
Als je op zondag tot laat in je bed blijft liggen, gebeurt er de rest van dag ook niet veel meer. Af en toe een dagje luieren is natuurlijk prima, maar let op dat niet elke dag eruit gaat zien als zo’n zondag. Spreek met jezelf een tijd af waarop je opstaat: dit geeft houvast. Ontbijt en kleed je aan zodat je de dag fris en met goede moed begint. Maak eventueel ‘s ochtends een lijstje met wat je die dag gedaan wilt hebben en hou je hieraan. Zo hou je overzicht en als je het haalt, geeft dat een goed gevoel.
Tip 2: Zorg goed voor jezelf
‘Goed zorgen voor jezelf’ kan voor iedereen iets anders betekenen. Hier zijn een aantal zaken waar je aan kunt denken:
- Eet gezond
- Het is belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Die geven energie en hierdoor kun je je beter gaan voelen. Laat die zak chips dus even staan en ga lekker kokkerellen met nieuwe, gezonde recepten. Het Voedingscentrum geeft handige tips om gezonder te eten. Vergeet daarnaast niet om genoeg water te drinken. Minimaal 1,5 liter per dag doet je meer dan goed.
- Zorg voor genoeg beweging
- Beweging helpt om je niet alleen fysiek, maar ook mentaal goed te voelen.
- Sta stil bij de kleine dingen en wees trots op jezelf
- Sta elke dag even stil bij hoe je je voelt. Daarbij kan dit psychologische trucje helpen: noem drie dingen die positief waren aan de dag. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een mooie zonsondergang of dat je je to-do-lijstje hebt afgewerkt.
Tip 3: Slaap
Goed slapen is een belangrijke vereiste om je mentale gezondheid te verbeteren. Een goede nachtrust heeft een positief effect op je mentale stemming. Een goede nachtrust houdt in dat je tussen de zeven en negen uur onafgebroken slaapt. Slecht slapen heeft juist een negatief effect op de mentale stemming. Wanneer je te kort of slecht slaapt heb je een verhoogde kans op depressie en dementie (Psycholoog, 2023).
Tip 4: Ontspanning
Misschien ligt het voor de hand, maar ook ontspanning is zeer belangrijk. Lees bijvoorbeeld een boek of begin met mediteren.
Tip 5: Vraag hulp
Kom je er zelf niet uit, vraag dan om hulp. Dit kan zijn bij je sociale contacten of bij een professional.
Fysieke gezondheid verbeteren om je mentale gezondheid te verhogen
Het positieve effect van sporten op je gezondheid is al door veel onderzoeken aangetoond. Sporten verkleint de kans op hart- en vaatziekten en vermindert de kans op diabetes en obesitas. Echter heeft sporten ook positief effect op de mentale gesteldheid. De effecten van sport hebben vooral invloed op je eigenwaarde. Je leert namelijk een nieuwe vaardigheid en het gevoel van controle neemt toe. Sporten heeft ook invloed op je emoties. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je regelmatig sport, depressieve en angstige gevoelens afnemen. Tijdens het sporten komen de neurotransmitters serotonine en endorfine vrij. Deze stofjes zorgen voor een positieve stemming en meer zelfvertrouwen (Psycholoog, 2023).
Verhoog de algehele vitaliteit van uw medewerkers
Wees ervan bewust dat je fysieke gezondheid en mentale gezondheid kan beïnvloeden. Zusterorganisatie PSION, ook onderdeel van paraDIGMA groep, ondersteunt medewerkers wanneer zij mentale klachten ervaren. PDG Health Services en PSION kunnen uw medewerkers gezamenlijk ondersteunen om hun algehele vitaliteit te verhogen.