Een begrip dat niet meer weg te denken is van de werkvloer: de kantoortuin. En met een reden. Een kantoortuin heeft namelijk veel voordelen. Het maakt het makkelijker om met elkaar te communiceren en samen te werken, een kantoortuin kan goed zijn voor de creativiteit en productiviteit en het is efficiënt doordat de beschikbare ruimte zo goed mogelijk benut kan worden.

Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat de kantoortuin ook nadelen heeft. In dit artikel geven we enkele tips om de nadelen van een kantoortuin te verkleinen en de medewerkers fit en vitaal gebruik te laten maken van de kantoortuin.

Nadelen

De nadelen die vaak direct achter het woord ‘kantoortuin’ worden genoemd zijn:

  • Gebrek aan privacy;
  • De kwaliteit van telefoongesprekken daalt. Iedereen kan alles horen, waardoor de inhoud van de gesprekken vaak oppervlakkig blijft;
  • Medewerkers kunnen meer stress ervaren door het gebrek aan privacy en een overvloed aan prikkels. Dit kan leiden tot lichamelijke en mentale klachten;
  • De productiviteit daalt. Door afleiding en gebrek aan concentratie doet een medewerker vaak langer over een taak.

Een kantoortuin aanleggen en/of ombouwen is niet altijd gemakkelijk en kan flinke kosten met zich meedragen en is daarom niet zo snel gedaan. Werkgevers kunnen wel maatregelen treffen om de nadelige gevolgen voor de werkplek te verminderen.

Oplossingen

Oplossingen voor de auditieve nadelen:

  • Blokkeren: voorkom dat geluid naar buiten komt. Vraag collega’s om telefoongesprekken en overleggen in een aparte afgesloten ruimte te voeren en plaats luidruchtige apparaten niet in de kantoortuin. Voor individuele medewerkers kan een geluid onderdrukkende koptelefoon helpen.
  • Absorberen: het dempen van geluid, bijvoorbeeld door wandpanelen, plafondpanelen, bureauschermen, tapijt of schuifdeuren of deuren met een sensor.
  • Maskeren: het geluid vervangen door iets anders. In kantoorsituaties kan dat het afspelen van muziek zijn. TNO geeft als tip om dan instrumentale muziek te kiezen.

Oplossingen voor de visuele nadelen:

Aan geluiden irriteren we ons sneller, maar ook visueel kun je afgeleid worden. Een ‘clean desk policy’ kan hierbij helpen maar ook door bijvoorbeeld met planten of schermen te werken kan je een rustiger visueel beeld creëren.

Met deze aanpassingen kunt u meteen aan de slag

  • Plaats tussen de werkplekken geluidswerende schotten, kasten en/of planten.
  • Maak gebruik van stilteruimtes waarin medewerkers zich kunnen terugtrekken.
  • Bied uw medewerkers zogenaamde ‘noise cancelling’ koptelefoons (ruisonderdrukkende hoofdtelefoons). Deze dempen storende omgevingsgeluiden.
  • Spreek stilte-uren af waarin op fluistertoon wordt overlegd en telefoongesprekken ergens anders worden gevoerd.

PDG Healthg Services houdt uw medewerkers vitaal

Wilt u aan de slag gaan met het verhogen van de vitaliteit van uw medewerkers? Schakel dan PDG Health Services in. Neem een kijkje op onze website voor meer informatie over onze dienstverlening, lees inspirerende artikelen en vraag vrijblijvend een offerte aan.