Fysieke overbelasting kan op ieder moment ontstaan. Soms acuut, maar vaak kan een medewerker geleidelijk niet meer zo goed alle bewegingen maken als voorheen. De klachten hoeven niet perse te ontstaan op de werkvloer, maar kunnen ook thuis opgelopen worden. In beide gevallen ervaart de medewerker er (veel) last van en kan hierdoor ook het werk niet meer zo goed uitvoeren als voorheen. Daar krijgt u als werkgever op den duur ook last van. Tijd om in te grijpen!
Overbelasting en belastbaarheid
De overbelasting die de medewerker ervaart, heeft vaak te maken met een afname van de belastbaarheid van een medewerker. De afname van belastbaarheid gaat namelijk vanzelf. Een mens wordt ouder, spieren nemen in kracht af en soms wordt er wel eens vergeten dat de medewerker niet alles meer kan doen wat hij of zij 20 jaar geleden deed.
Voor bestaande klachten of als preventie
Wanneer een medewerker klachten ervaart, zou hij of zij in eerste instantie naar een fysiotherapeut in de buurt gaan. Er wordt dan gekeken naar hoe deze klachten kunnen worden verminderd en erger in de toekomst kan worden voorkomen. Het is ook mogelijk om een fysiotherapeut op de werkvloer in te zetten. Deze kijkt niet alleen naar de huidige klachten, maar ook naar hoe klachten kunnen worden voorkomen als onderdeel van preventie. Zo kan de fysio direct aan de slag met een anamnese, een bewegingsonderzoek en zo achterhalen waar mogelijk deze overbelasting vandaan komt of waar op gelet moet worden om het ontstaan van klachten te beperken. Met gerichte handelingen zoals oefeningen, adviezen voor op het werk, eventuele aanpassingen op of aan de werkplek, maar zeker ook voor daarbuiten wordt het mogelijk om snel van klachten af te komen en de belastbaarheid weer op niveau te krijgen. Hierdoor wordt de kans op langdurige blessures of klachten kleiner.
Aan de slag!
Wilt u ook een fysiotherapeut op de werkvloer inzetten? Vraag dan direct een offerte aan via onze website. Heeft u nog vragen over de inzet? Neem dan voor meer informatie contact met ons op.