Veranderingen… De meeste mensen zijn er niet zo goed in. We blijven het liefst in onze eigen vertrouwde comfortzone. Vaak hebben we tijd nodig om ons aan te passen aan een verandering. Daarbij spelen factoren als wantrouwen, onzekerheid en angst voor het onbekende een belangrijke rol. Want of je het nu wil of niet, veel verandert er gedurende je leven. Daarbij is uiteraard de ene verandering de andere niet. Zo is bijvoorbeeld het veranderen van een merk deodorant, natuurlijk heel anders dan het veranderen van baan. Je zou kunnen stellen dat verandering de enige constante factor is. Maar wist je dat deze constante factor je juist ontzettend veel kan brengen?

Uit je comfortzone stappen

Een comfortzone is een situatie of een plek waar we ons op ons gemak voelen. In deze situatie of op deze plek hoeven we niet bang te zijn voor verandering, hoeven we niet te improviseren of naar oplossingen te zoeken. We voelen ons daar een stuk vitaler. Als mensen altijd in hun eigen “veilige bekende wereld” zouden blijven, ontwikkelen ze zich niet.

Sinds onze geboorte trotseren we instinctief en vanzelf onze comfortzone. We leren en groeien en worden dus volwassen. Het punt is dat we tegen de tijd dat we volwassen worden, ook onze kwetsbaarheid ontdekken. Het besef groeit dat we gekwetst kunnen worden en dat we dingen te verliezen hebben. Kinderen leren niet lopen door naar anderen te kijken, maar doordat ze telkens proberen te gaan staan en tientallen keren vallen voordat ze snappen hoe ze de ene voet voor de andere moeten zetten en dus op die manier in evenwicht blijven.

Uitbreiden maar!

Door (ongemakkelijke) nieuwe dingen te doen, breid je uiteindelijk je comfortzone uit. Probeer het simpelweg eens met de volgende punten:

  • Probeer eens iets nieuws te leren. Denk hierbij aan het leren van een nieuwe taal, het beoefenen van een andere sport of het bespelen van een muziekinstrument.
  • Lees eens een andere krant, tijdschrift of een boek van een andere schrijver die je nog helemaal niet kent.
  • Neem eens een andere weg naar je werk, opleiding of sportclub. Daarbij zou je ook kunnen veranderen van de manier waarop je die andere weg neemt bijvoorbeeld met de fiets i.p.v. de auto.
  • Werk aan nieuwe sociale contacten en voer eens een gesprek met andere mensen. Denk hierbij aan het werken op een ander kantoorpand of een andere plek aan de lunchtafel.

Niet iedere verandering is leuk en soms even gemakkelijk. Daarnaast hoeft ook echt niet alles te lukken of succesvol te zijn. Maar als je bijvoorbeeld iets doet waarvan je dacht het niet te kunnen, zul je je veerkracht, waardigheid, verwachting, moed en dus je vitaliteit voelen groeien.

Kortom… Durf te gaan voor vitale verandering!