Wellicht dat je mijn allereerste column genaamd “(Goede) voornemens” wel eens hebt gelezen. In deze column ging het over het ontstaan van voornemens, onbewuste processen, over het creëren van bewustwording en motivatie. Aangezien we nu alweer in de laatste dag van maart zitten en je wellicht afgelopen januari gestart bent met de nodige voornemens, leek het mij goed om weer eens wat bewustwording en motivatie te creëren. Want zeg nou eerlijk… Is er op dit moment nog iets over van deze (in januari gemaakte) voornemens?
Laat ik nogmaals vooropstellen dat aan het maken van voornemens helemaal niks verkeerd is. Het is voornamelijk belangrijk dat het realistische voornemens zijn, die onderweg ook in kleinere stappen te behalen zijn. Een voornemen is zo gemaakt. De grootste uitdaging zit hem dan echter ook in de motivatie. Enerzijds de motivatie om te starten met het voornemen, anderzijds de motivatie om dit voornemen ook daadwerkelijk vol te blijven houden. Maar wat is motivatie nu eigenlijk precies? En hoe zorg je ervoor dat je deze motivatie ook kan behouden?
Motivatie
Als we kijken naar de definitie van motivatie luidt die als volgt: “Motivatie is de drijfveer of reden van een individu om tot een actie of prestatie te komen.”
Motivatie bestaat uit verschillende factoren die met elkaar samenhangen. Dit zijn voornamelijk aangeboren (biologische) en aangeleerde eigenschappen. Ook kan de omgeving een belangrijke rol spelen en de motivatie beïnvloeden.
We kennen twee soorten motivatie, genaamd intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt van prikkels binnenuit, dus vanuit jou als persoon zelf. Het komt vanuit eigen drijfveren, behoefte en ambitie. Bij extrinsieke motivatie komen de prikkels van buitenaf. Dit is vaak op basis van een “beloning” die je wil krijgen of een “straf” die je wil voorkomen. Extrinsieke motivatie kan dan soms ook intrinsiek ongemotiveerde mensen in beweging brengen.
Een drijfveer.. Een reden.. Een doel.. (Maart)ivatie!
Zoals de definitie al vermeldt, is het van belang om een drijfveer of reden te hebben. Stel voor jezelf een doel met vooral de vraag WAAROM je dit doel wil bereiken. Maak het doel tastbaar en hou het dicht bij jezelf.
Een voorbeeld; Iemand is te zwaar en wil graag 20 kilo afvallen. Zonder nu meteen een poging te doen, ga je eens verder kijken en bij jezelf het volgende na: wat maakt het dat je die 20 kilo wil afvallen? Is het omdat je in de spiegel kijkt en er verdrietig van wordt? Je partner er continu iets van zegt? Je conditioneel niet meer met je kleinkinderen kunt voetballen? Je gezondheidsklachten hebt? Kortom, ga op zoek naar jouw intrinsieke of extrinsieke motivatie.
Net als ik in mijn eerste column al vermeldde, is het volgende van belang: geef jezelf de tijd. Stel kleine doelen tussendoor en wees trots op jezelf. Kijk vooral naar dingen die goed gaan en beloon je regelmatig voor de goede dingen die je doet. Hopelijk heb je de motivatie nog gevonden op deze laatste dag in maart, een beetje (Maart)ivatie zou ik zeggen!
Meer weten?
Op zoek naar uw motivatie om fitter en vitaler te worden? Neem dan contact op PDG Health Services en vraag naar de mogelijkheden.