Niet alleen een ergonomisch goed ingestelde werkplek en voldoende afwisseling zorgen voor een gezonde en productieve manier van werken. Het klimaat in huis is daarbij net zo belangrijk. De luchtvochtigheid, het CO2-niveau, de akoestiek, de lichtinval, maar ook de temperatuur vormen samen het binnenklimaat. Wanneer deze erg afwijken, merkt u dat aan de prestaties en uw gezondheid.
Het werken vanaf de bank met de laptop op schoot, is alles behalve productief. Maar dat is werken in de tocht of in een te warme of te koele kamer ook. Niet alleen omdat het misschien afleidt, maar voor je gezondheid is het ook zeker niet optimaal. Zo kan een slechte luchtkwaliteit onder andere zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid, huidirritatie, een droge keel en ogen, of een verkoudheid die maar niet lijkt over te gaan. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de productiviteit. U kunt zich moeilijker concentreren, snel afgeleid en vermoeid raken. Hierdoor staan we vaak zelden bij stil dat deze klachten ontstaan door ons binnenklimaat. Dit komt meestal door de onwetendheid. We snappen dat we geregeld moet luchten, maar veel verder dan dat komen we vaak niet. Toch is het belangrijk dat we ons hier meer in verdiepen. Niet alleen om bovenstaande gezondheidsklachten en productiviteitsproblemen op te lossen, maar ook omdat thuiswerken bij veel bedrijven de nieuwe norm is.
Wat kun je er zelf aan doen?
Een aantal dingen doen om het binnenklimaat thuis te verbeteren:
- Voldoende licht;
- Een goed thermisch klimaat;
- Een gezonde luchtvochtigheid;
- Voldoende ventilatie;
- Een fijne akoestische omgeving;
- Een algehele goede luchtkwaliteit.
Om bovenstaande zaken structureel aan te pakken, zijn er een aantal kleine aanpassingen mogelijk waar u op kunt letten om het binnenklimaat te verbeteren.
Zorg voor voldoende licht
Voldoende en gezond (dag)licht is nodig om de gezondheid en productiviteit op peil te houden. Zo wilt u voldoende daglicht binnenkrijgen, maar ook de mogelijkheid hebben om dat daglicht te filteren door middel van luxaflex of gordijnen.
Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte voldoende verlicht is. Zorg daarom voor voldoende lampen, het liefst dimbare. Gedimd licht werkt namelijk goed voor de creativiteit en fel licht bij het verhogen van de concentratie. Een lamp op het bureau om gericht te kunnen schijnen indien nodig, voorkomt vermoeide ogen.
Zorg voor een goed thermisch klimaat
Met een thermisch klimaat bedoelen we niets meer dan de temperatuur; hoeveel graden is de ruimte waarin u werkt. Naar Nederlandse maatstaven is de optimale stand van uw thermostaat tussen de 18 en 21 graden. Zolang uw thuiswerkplek maar niet te koel is of schommelt in temperatuur zit u goed.
In de zomermaanden kan de temperatuur flink oplopen en mag het in huis ook echt wel wat warmer zijn. De ideale temperatuur tussen de 21 en 26 graden. Bij temperaturen boven de 26 graden is er sprake van een extra lichamelijke belasting en is het aan te raden om na te denken over extra maatregelen zoals een (portable) airco of ventilator. Verder is het een kwestie van voorkeur.
Luchtvochtigheid
Bij een te droge luchtvochtigheid merkt u dat uw ogen en huid geïrriteerd raken. Een te vochtige omgeving is een broedplek voor schimmels, muffe geurtjes, met als gevolg ademhalingsklachten.
Droge lucht
Droge lucht kunt u voorkomen door een luchtbevochtiger neer te zetten. Deze bevochtigt – zoals de naam verklapt – de ruimte zodat verontreinigingen en allergenen niet lang in de lucht zweven.
Ook kunt u een bakje met water aan de verwarming hangen, zeker in de wintermaanden helpt het de luchtvochtigheid in balans houden.
Vochtige lucht
Een luchtontvochtiger en schimmelvreter helpen schimmel en muffe geuren te voorkomen. Goed ventileren of een paar planten neerzetten werkt ook.
Voldoende ventilatie
Dagelijks ventileren laat uw werkplek niet alleen fris achter, het verhoogt uw productiviteit. Zet daarom gedurende de dag geregeld ramen en deuren open zodat u frisse lucht kunt binnenlaten. Of zet de ventilatiesystemen in uw huis open, indien u die hebt.
Fijne akoestische omgeving
Of u nu de luxe hebt van een aparte werkkamer of u uw werkzaamheden in de woonkamer verricht, u kunt geregeld gestoord worden door geluiden om u heen.
U kunt natuurlijk geluiden uit filteren door een noise cancelling headset te dragen, maar ook een tapijtje, geluidspanelen of planten doen al wonderen. Ze dempen een deel van het geluid.
Algehele luchtkwaliteit
Planten werken niet alleen uitstekend bij het wegnemen van vocht, ze zuiveren ook de lucht.
Voorkom fijnstof door een opgeruimd huis. Hoe minder spullen er overal staan hoe minder stof er in uw omgeving is.
Eventueel zou u ook een luchtreiniger kunnen gebruiken om de lucht te filteren. Een luchtreiniger filtert stoffen en helpt zo allergieën en een slechte luchtkwaliteit tegen te gaan.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over een optimaal binnenklimaat in combinatie met een ergonomisch ingerichte werkplek? Neem dan vooral contact op met PDG Health Services via 088 032 2700 of via het contactformulier. Wij helpen u graag verder!