Arbeidshygiënisten spelen vaak een cruciale, maar onzichtbare rol binnen bedrijven. Ze analyseren risico’s, duiken in meetrapporten en adviseren werkgevers over hoe ze de gezondheid van medewerkers kunnen waarborgen. En juist omdat het werk van een arbeidshygiënist vaak achter de schermen plaatsvindt, bestaan er veel misvattingen over wat arbeidshygiëne nu precies inhoudt.

Meer dan schoonmaken

Een veelgehoorde misvatting is dat arbeidshygiëne vooral te maken heeft met hygiëne in de traditionele zin van het woord: schoonmaken en het in stand houden van een nette werkplek. Dit heeft niets te maken met het werk van een arbeidshygiënist. Het is een specialistisch vakgebied dat zich richt op het identificeren en beheersen van (vaak onzichtbare) risico’s die de gezondheid van medewerkers op de lange termijn kunnen schaden.

De pijlers van arbeidshygiëne

Om het werk van een arbeidshygiënist beter te begrijpen, is het belangrijk om te kijken naar de vier risicogebieden die een arbeidshygiënist monitort.

Chemische risico’s – Medewerkers kunnen worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, zoals onder andere oplosmiddelen, fijnstof of lasrook.

Fysische risico’s – Denk aan lawaai, trillingen, extreme temperaturen en straling. Langdurige blootstelling aan harde geluiden kan bijvoorbeeld gehoorschade veroorzaken.

Biologische risico’s – In verschillende sectoren lopen medewerkers risico op blootstelling aan virussen, bacteriën en schimmels.

Fysieke risico’s – Dit betreft langdurig zittend werk, repeterende bewegingen en fysiek zware arbeid kunnen leiden tot fysieke klachten.

Een arbeidshygiënist voert gedetailleerde analyses en metingen uit, beoordeelt de situatie en ondersteunt bedrijven bij het treffen van passende (preventieve) maatregelen.

Onzichtbare gevaren tot het te laat is

Eén van de grootste uitdagingen van arbeidshygiëne is dat de gevaren vaak pas later tot uiting komen. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen leidt vaak niet direct tot klachten, maar de schade wordt pas na jaren zichtbaar. Gehoorbeschadiging door lawaai is onomkeerbaar, maar ontstaat geleidelijk. Het zorgt ervoor dat arbeidshygiëne vaak niet de urgentie krijgt die het wel verdient.

Werkgevers zijn geneigd zich te richten op direct zichtbare gevaren, zoals een gladde vloer of een kapotte machine – risico’s die onmiddellijk letsel kunnen veroorzaken. De arbeidshygiënist kijkt echter verder en richt zich op de langetermijneffecten. Een bekend voorbeeld is asbest. Vanaf het einde van de jaren ’40 tot het begin van de jaren ’90 werd het veelvuldig gebruikt, waardoor medewerkers er vaak onbewust aan werden blootgesteld. De risico’s waren destijds nog niet zo bekend, totdat deze vele jaren later aan het licht kwamen, met ingrijpende gevolgen.

Gezondheid als investering

Gezonde medewerkers zijn productieve medewerkers. Toch wordt arbeidshygiëne nog te vaak gezien als een kostenpost in plaats van een waardevolle investering. De werkelijke kosten van verzuim zijn echter veel hoger. Preventie loont en arbeidshygiëne speelt hierin een belangrijke rol.

Dus de volgende keer dat u bij arbeidshygiëne denkt aan schoonmaken, denk dan aan het bredere verhaal. Het gaat om het in kaart brengen van de risico’s en de effecten daarbij op lange termijn waardoor u de gezondheid van uw medewerkers beschermt. Meer weten? Neem dan contact met ons op.