Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een waardevol instrument om de gezondheid en vitaliteit van medewerkers te checken en te verbeteren. Ondanks dat er veel voordelen voor deelname aan het PMO worden beschreven, kan het een uitdaging zijn om een hogere deelnamegraad te behalen.

Waarom is deelname aan een PMO belangrijk?

Het PMO helpt organisaties en medewerkers door het:

  • Vroegtijdig signaleren van gezondheidsrisico’s die (niet) gerelateerd zijn aan het werk en daarmee het verlagen van verzuimkosten;
  • Verbeteren van de vitaliteit en algehele prestaties binnen het team
  • Verhogen van de werktevredenheid.

Na een PMO met voldoende medewerkers word er een anonieme rapportage gemaakt waarin er een analyse staat van de algehele gezondheid en vitaliteit van de organisatie. Wanneer er te weinig medewerkers deelnemen aan het PMO kunnen gezondheidsproblemen onder de radar blijven. Daarom is het belangrijk om deelname te stimuleren.

5 tips voor meer deelname

Tip 1: communiceer helder en inspirerend

Veel medewerkers zijn niet volledig op de hoogte van het belang en de voordelen van een PMO. Daarnaast wilt u voorkomen dat alleen mensen die veel sporten of gezond eten meer willen weten over hun gezondheid en vitaliteit. Zorg daarom voor duidelijke communicatie.

  • Leg het doel uit. Benadruk dat het onderzoek bedoeld is om hen te helpen gezond te blijven of te worden en niet om hen te controleren. Voor medewerkers die niet lekker in hun vel zitten kan dit gerichte stappen bieden om te verbeteren.
  • Gebruik begrijpelijke taal. Vermijd jargon en communiceer op een laagdrempelige manie met voorbeelden die voor medewerkers tot de verbeelding spreken.
  • Maak het persoonlijk. Een algemene aankondiging zal niet zo uitnodigend zijn. Kijk per team of afdeling waar er behoefte naar of welke vragen er zijn en neem dit mee in de communicatie.

Tip 2: verlaag de drempel

Een veelvoorkomend obstakel voor medewerkers is dat deelname aan het PMO lastig of tijdrovend is. Maak deelname zo gemakkelijk mogelijk door:

  • Plan flexibel. Bied meerdere tijdsloten aan tijdens werktijd of laat het onderzoek digitaal invullen waar mogelijk.
  • Creëer een veilige omgeving. Garandeer dat het PMO vertrouwelijk is en de resultaten anoniem verwerkt worden.
  • Bied locatie opties: Laat medewerkers kiezen tussen deelname op het werk, een externe locatie of waar kan digitaal.

Tip 3: kies het juiste moment

Timing speelt een belangrijke rol het verhogen van het aantal deelnemers aan het PMO.

  • Vermijd piekperiodes. Plan het onderzoek niet in tijdens drukke deadines of tijdens de vakantieperiode.
  • Herinner op tijd. Stuur tijdig de reminders om deelname te verhogen. Zo kunnen medewerkers tijd vrij maken.

Tip 4: toon resultaten, impact en vervolgstappen

Medewerkers willen zien dat hun deelname ergens toe leidt.

  • Deel de resultaten en inzichten. Wanneer er voldoende deelnemers zijn, ontvangt u een geanonimiseerde rapportage met de resultaten. U kunt dan aan uw medewerkers laten zien wat de gezondheidstrends zijn binnen de organisatie.
  • Onderneem vervolgstappen. Laat ook zien welke maatregelen de organisatie neemt op basis van de resultaten en na verloop van tijd of deze stappen ook impact hebben.

Tip 5: maak deelname onderdeel van de bedrijfscultuur.

Zorg ervoor dat het PMO een vast onderdeel wordt van de bedrijfsvoering en niet als iets eenmaligs wordt gezien. Integreer het in het vitaliteitsprogramma van de organisatie en koppel het aan andere initiatieven om het levendig te houden. Normaliseer ook de deelname door te benadrukken dat het meedoen aan het PMO de norm is.

Hoe kunt u fysieke overbelasting bij medewerkers voorkomen?

Goed nieuws: u kunt als werkgever verschillende maatregelen nemen fysieke overbelasting tegen te gaan. Enkele effectieve oplossingen zijn:

  1. Ergonomische werkplekken: Zorg ervoor dat werkplekken zijn aangepast aan de behoeften van medewerkers. Denk aan verstelbare bureaus, ergonomische stoelen en til- en transportapparatuur.
  2. Trainingen en voorlichtingen: Train uw medewerkers in de juiste werktechnieken en geeft voorlichting in de gevolgen wanneer zij dit niet doen.
  3. Gebruik van hulpmiddelen: De investering in hulpmiddelen kan nu heel hoog zijn, maar op lange termijn verdient u dit dubbel terug wanneer uw medewerker vitaal aan het werk kunnen en blijven gaan.
  4. Pauzes en roulatie: Zorg ervoor dat medewerkers regelmatig pauzes nemen om de fysieke belasting te verminderen. Door taken te rouleren kunt medewerkers langdurige herhaling van beweging voorkomen.
  5. Werkdrukmanagement: Zorg voor een realistische werkdruk en geef medewerkers voldoende tijd om hun taken uit te voeren. Overbelasting door tijdsdruk kan de fysieke klachten verergeren.
  6. Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E): Voer regelmatig een RI&E uit om potentiële risico’s in kaart te brengen. Gebruik deze gegevens om gericht actie te ondernemen.